Stanovisko MŠMT k úsporám navrhovaným Ministerstvem financí

čtvrtek 20. srpna 2009 ·

Vedení MŠMT se neztotožňuje s návrhem rozpočtu, který připravilo Ministerstvo financí. "I když vezmeme v úvahu hospodářskou krizi, tak jsou škrty příliš veliké. Rozpočet v této podobě by nebyl dobrou zprávou pro české školství,"  řekla ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová.

Celkové navrhované snížení rozpočtu MŠMT proti loňsku je zatím 3,2 mld. Kč, tj. o 2,58 % méně. Taková částka je jen obtížně přijatelná. Zástupci MŠMT proto s resortem financí dále jednají. Cílem je, aby škrty ve školském rozpočtu byly o 2 miliardy menší (tj. aby činily „jen" 1,2 mld.).

Pokud budou jednání s MF úspěšná, neměly by se rozpočtové úspory dotknout tří klíčových oblastí - platů učitelů, přípravy státní maturity a spolufinancovaných programů (včetně výzkumu a vývoje).

"Děláme všechno pro to, aby pedagogičtí pracovníci rozpočtové škrty na svých výplatních páskách nepoznali,"  uvedla ministryně Kopicová.

Co se týče úspor obecně, MŠMT dlouhodobě hledá částečné řešení ve využití prostředků od EU. Cestou je vytvoření vhodných projektů financovaných z evropských peněz, které výpadek státních prostředků částečně nahradí. To se samozřejmě netýká oblasti mezd, kde to ze zákona není možné.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. srpna 2009 v 9:13  

Pokud škrty, pak jedině v kvantu nesmyslných školení - myslím, že tam je opravdu velký tunel.

ignorant řekl(a)...
22. srpna 2009 v 23:34  

už to vidím - až 30 hodinový pracovní úvazek za stejnou mzdu, 34 žáků ve třídě, pracovní smlouvy od září do června následujícího roku ( to aby učitel poznal, jak chutná život manuálně pracujícího ),povinné dvě atestace a pokud někdo nesplní - tak minimální mzdu, těch možných úspor by se našlo ! Konec ironie - za měsíc a půl jsou volby a všechny politické strany tam budou mít "prioritou je školství". To opravdu vůbec neberu v úvahu myšlenky našich pedagogických fundamentalistů - "učit, to je poslání" a já doplním - s exekutorem v zádech.

Anonymní řekl(a)...
24. srpna 2009 v 1:22  

Možnosti úspor bych viděl - zrušit UIV, VUP a další nesmysly, redukovat počet zaměstnanců MŠMT na čtvrtinu... Ušetřené prostředky dát učitelům na platy. Jak jednoduché, jenom k tomu nemá nikdo vůli.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.