Maturitní generálka se odkládá

čtvrtek 20. srpna 2009 ·

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová dnes rozhodla o odložení konání maturitní generálky na leden 2010.

"Až v průběhu září budeme vědět, zda budou maturity odloženy či ne, případně o jak dlouho. Vycházím tak vstříc především samotným školám, které se díky tomu, že se z maturity stalo předvolební téma, dostaly do nejisté situace," vysvětlila. Své rozhodnutí chce ministryně Kopicová všem ředitelkám a ředitelům škol vysvětlit v osobním dopisu.

„Nejistota je příliš velká. Poslanci původně měli o případném odkladu státní maturity rozhodnout na mimořádné schůzi v létě. Nyní je ale zjevné, že to nestihnou dříve než v polovině září. Změnu zákona by pak ještě navíc musel schválit Senát a podepsat prezident. Přitom maturitní generálka byla plánovaná na říjen. Pokud by se v tomto termínu generálka konala, musela bych již nyní uzavřít všechny závazné smlouvy na tisky, rozvozy atd. Kdyby mezitím byla státní maturita odložena, došlo by k situaci, kdy by MG absolvovali jiní žáci, než ti, kteří by skutečně o rok později skládali státní maturitu. S ohledem na tyto skutečnosti jsem se rozhodla odložit maturitní generálku na leden příštího roku. Do té doby se vše definitivně vyjasní. Maturitní generálka pak přinese ty výsledky, které od ní očekáváme," vysvětlila ministryně Miroslava Kopicová.

„Ministerstvo i Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání dělají všechno pro to, aby se státní maturita mohla konat v původním termínu, se kterým počítají jak školy, rodiče a žáci, tak i příslušný zákon. Zároveň se ale musíme připravit i na variantu odložení státní maturity o jeden rok. Všechny kroky činím s ohledem na žáky, školy a rodiče, kteří se dostali do svízelné situace," vysvětlila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.

Hlavním úkolem ministerstva je teď podle Miroslavy Kopicové přesvědčit poslance, že odklad o dva roky by znamenal faktický konec myšlenky státní maturity jako takové. A nejen proto, že by stát musel Evropské unii vrátit téměř 200 mil. korun, které na projekt dostal.

"Poslanci by si měli uvědomit, že vystavují trpělivost pedagogů obrovské zkoušce. Roční odklad je maximum, co systém unese. Odklad o dva roky by znamenal v oblasti finanční i v motivaci vedení škol a učitelů samotných takovou ztrátu, že by se v přípravě státní maturity už vůbec nedalo pokračovat," je přesvědčena ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová.

Dopis paní ministryně ředitelům škol:

V Praze dne 20. srpna 2009

Vážená paní ředitelko,
Vážený pane řediteli,

považuji za korektní snížit na přijatelnou úroveň nejistotu, v jaké se nyní nacházíte Vy, Vaši kolegové a především žáci díky řadě protichůdných informací o realizaci nové maturitní zkoušky v počínajícím školním roce, případně o odkladu jejího startu na rok 2011 či 2012.

Jak jste ode mě mohli mnohokrát slyšet, reformu maturitní zkoušky považuji za jeden z klíčových projektů, hodný maximální možné podpory. Zároveň si uvědomuji, že jeho více než desetiletá a pohříchu komplikovaná a krkolomná příprava nepřispívá k důvěryhodnosti ani samotného reformního záměru, ani těch, kteří jej ve službách resortu realizují. Nejen proto jsem odpůrkyní dalšího odkladu, a to tím větší, čím častěji slyším o odkladu dvouletém. Musím však konstatovat, že o otázce případného odložení startu reformy maturitní zkoušky nerozhoduji já, ale naši zákonodárci. Mé možnosti ovlivnit jejich rozhodnutí mají přitom v předvolebním období svá omezení.

Proto jsem nově jmenovanému řediteli Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) uložila připravit dvě varianty řešení. Jednak bezpečně proveditelné zajištění nové maturity v roce 2010, jednak stabilní plnohodnotné řešení pro rok 2011 a následující období. Na základě materiálu, který jsem obdržela minulý týden, mohu s úlevou konstatovat, že obě řešení existují, i když variantu roku 2010 bych označila spíše za maximum možného než za optimum.

Mým úmyslem je v první řadě omezit dopady prodlužující se politické diskuse o odkladu zahájení maturitní reformy na chod Vašich škol. Proto jsem se rozhodla bez ohledu na výsledný verdikt našich zákonodárců odložit realizaci říjnové maturitní generálky na leden 2010. Přesný termín definitivně stanovím až na základě výsledku jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. K tomuto rozhodnutí jsem dospěla s vědomím toho, že tím neohrozím bezpečnou proveditelnost maturitní reformy ani v roce 2010, ani o rok později.

Závěrem mi dovolte vyjádřit své uspokojení nad záměrem nově jmenovaného ředitele CERMAT obnovit přímou konzultační spolupráci resortu s Vašimi patnácti zástupci v rámci expertní skupiny K-10. Jsem totiž přesvědčena, že aktivní a efektivní součinnost Vás, řídících pracovníků škol, posune věci ke stabilnímu a optimálnímu výsledku. S vědomím priority tématu reformy maturitní zkoušky se jednání expertní skupiny ráda zúčastním.

S pozdravem a přáním úspěšného zahájení nového školního roku

Miroslava Kopicová
ministryně školství, mládeže a tělovýchovy

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
21. srpna 2009 v 10:08  

Paní Kopicová se zde vymlouvá na to, jak je bezradná a jak nemůže odklad státních maturit ovlivnit. Ale nikde neuvedla to, že v projektu jsou chyby či nedomyšlené věci, o tom se vůbec nezínila. Hlavněže si to před několika dny přiznala. Ta ženská už neví, co dělat, ale každý její počin je žalostnější. Doporučil bych jí nějakou léčební kúru, protože je evidentní, že tuto funkci psychicky nezvládá.

Adam

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2009 v 16:23  

tak to tady máme. Do ročního plánu nejsme schopni zapsat termíny maturit, tím pádem závěrečných zkoušek, příprav podkladů pro maturity. V červnu jsem zapisovali do nějakého dalšího systému maturitní funkce takřka pro všechny učitele, naštěstí je zatím neposlali na žádné školení. Jeden se dočteme o odkladu generálky, druhý den přijde email, že v termínu 24.-31.8. je třeba doplnit a aktualizovat onen další internetový systém, který sice v červnu měl mouchy, ale teď už je všechno pígl nýgl.
Ps: zrovna mě napadla jednoduchá, ale stále platná slova Magorova: Právo má právo na všechno...A tak trochu cítím, že se ve mně něco začalo překlápět - a moje chuť vstupovat do odborných diskuzí (i na tomto serveru) je anihilována potřebou (jako už jsem si všimnul i některých internetových kolegů) jen nadávat (viz tento příspěvek) nebo se bezmocně tomu všemu patologicky smát.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.