Jan-Michal Mleziva: „Státní maturity“ versus „státní“ maturity

úterý 18. srpna 2009 ·

Dění okolo změn maturitní zkoušky, čehož součástí je i nedávná výměna ředitele CERMATu (Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání, původně Centra pro reformu maturitní zkoušky založeného před 10 lety), které je přípravou a organizací nových maturit pověřeno, provázejí neutuchající diskuze. Bohužel však často vykazují zásadní nedostatek: rozdílné chápání významu stěžejního výrazu.

Z blogu autora na Aktuálně.cz vybíráme:

Jestliže nedokázalo ministerstvo včas zabránit devalvaci maturitních zkoušek na několika školách, přichází takové úsilí nyní (po 15 letech) post festum. Všechna vydaná maturitní vysvědčení za toto období, kterým bychom mohli udělit přívlastek devalvovaná, zůstanou navždy platnými. Navíc nově nastavená „státní“ laťka by jistě mohla být pociťována budoucími maturanty nefér, neboť se nejedná pouze o samotnou maturitní zkoušku, ale o všechna různá oprávnění a možnosti uplatnění, která se s dokladem o složení maturity pojí. Mimochodem jsem přesvědčen o tom, že za nynějšího masového nárůstu bakalářských studijních oborů, které nahradily (degradovaly) dřívější střední odborné vzdělání, ztratila reforma maturitní zkoušky v takovém rozsahu finanční, organizační i psychické náročnosti, jak je plánováno, na aktuálnosti.(...)

Jak je patrno, 60 let jsou si u nás gymnázia a střední odborné školy stupněm poskytovaného vzdělání rovny, 30 let se k nim připojují do určité míry i učiliště. (Např. v sousedním Německu je považována za plnohodnotnou pouze maturitní zkouška ze školy gymnaziálního typu.) To, že všeobecné vzdělání na středních odborných školách dosahuje nižší úrovně než na gymnáziích, neboť ustupuje odbornému vzdělání, je všeobecné známé. Proto hlavní cíl „státních maturit“, tj. zajištění srovnatelnosti maturitních vysvědčení z různých škol, nemá žádné solidní opodstatnění a lze jej zajisté považovat za dogma – líbivé a snadno zneužitelné. Na zjištění, že nejlepších výsledků u maturity z českého jazyka a literatury (jediného společného maturitního předmětu pro všechny maturanty) dosáhli absolventi gymnázií a středních odborných škol s knihovnickým zaměřením, není asi nutné vynakládat stovky milionů.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.