Vladimír Just: Moji milí maturanti, komu jste to naletěli?

čtvrtek 16. července 2009 ·

Je skvělé, že generace lidí, narozených vesměs již po Listopadu 89 (a tedy nezatížených minulým režimem už ani v jeslích) má se i politicky „čile k světu“, což v dnešním překladu znamená – „čile k internetu“. Od facebookové vajíčkové války proti nabubřelému paroubkovskému papalášství přes ještě závažnější (věkově o pár let starší) studentskou Inventuru demokracie proti zkorumpování veřejného mediálního prostoru politickými partajemi, až po nejnovější masové facebookové protesty proti státním maturitám - všechny tyto iniciativy lze v zásadě jen přivítat jako nově probuzenou a cennou starost o věci veřejné. Taková občanská starost je účinným sérem oproti smrtelnému jedu každé demokracie, jímž je lidská lhostejnost a politická apatie občanů.
(Otevřený dopis k jednomu užitečnému idiotství)

Z autorova blogpostu na blog.aktualne.cz vybíráme:

To vše ovšem platí za jedné podmínky – že totiž nebude té které původně snad spontánní iniciativy využívat některý ze zkušených šíbrů naší polické scény, že si ji přes své lidi a peníze „nekoupí“, a nebude ji zneužívat k vlastní propagaci (v historii bylo takto mnohokrát zneužito jednou dělníků, jindy rolníků, umělců či intelektuálů, jež právě proto ne náhodou jeden z nejkrvavějších diktátorů V. I. Lenin pohrdlivě, leč přesně nazýval „užitečnými idioty“). V případě protestů proti maturitám tím, kdo takto zjevně manipuluje něčí spontánní nespokojenost ve svůj osobní a úzce stranický prospěch, je vlivný multimilionář a podnikatel v oboru nejen výzkumu, ale i tvorby veřejného mínění (agentura Médea), pan Jaroslav Soukup a jeho uměle vytvořená, virtuální ikona Olga Zubová.

Dříve, než znovu vyrazíte do ulic a podpoříte tuto účelovou sestavu (jíž k volebnímu úspěchu byť minimálního jednoho procenta nepomohly ani tisíce billboardů, jimiž zaplavila republiku, a tak zvolila účinnější taktiku: totiž dostat se tam právě přes vás, prvovoliče!), chtěl bych vás upozornit na některá fakta, jež můžete, ale nemusíte vzít v úvahu, ale o jejichž věrohodnosti můžete pochybovat jen stěží.

1) Za celou dobu, co seděla jako poslankyně Strany zelených v parlamentu, nevyvinula Olga Zubová ve prospěch vaší věci žádnou viditelnou zákonnou ani jinou iniciativu – ohnivou bojovnicí proti státním maturitám se stala teprve ve chvíli, když pochopila, že na této iniciativě může politicky vydělat, svézt se s ní a lacině sbírat hlasy. Proč si myslíte, že bude za vás bojovat, jestliže to téměř tři roky nedělala, když tu možnost měla?

2) Ale je to ještě horší: za celou dobu, co seděla v parlamentu, nepřišla paní Zubová ani s žádným jiným vlastním nápadem, reálnou a splnitelnou iniciativou, konceptem či vizí, směřující k posílení zeleného a občanského programu, na jehož základě byla zvolena. Stal se přesný opak: paní Zubová, tím jak permanentně chodila do médií žalovat na vlastní stranu a její vedení (prosím, můj šéf mě nazval krávou!), přispěla svým nemalým dílem k propadu původně až dvojciferných preferencí Zelených do dnešního stavu. Zatímco všude v demokratické Evropě v posledních volbách Zelení posílili, u nás propadli – ukázalo se opět, že český volič snese od politiků ledacos (od vulgarity, nevěry až po sexuální orgie), ale co okamžitě trestá pádem preferencí, je navenek ventilovaná rozhádanost.

3) Olga Zubová se tak stala mediální hvězdou teprve tehdy, když pochopila, že jako „rebelka“ a notorická „žalobnice“ bude mít mnohem větší šanci být denně na obrazovce i na webu, než když si bude kritiku jako každý loajální člověk vyříkávat uvnitř skupiny, za níž byla zvolena. Na rozdíl od jiných podobně založených „rebelů“ nemusela kvůli tomu ani lézt do vířivky. A teď ruku na srdce: byl by vám sympatický spolužák z vaší party, který by omylem zachytil mail, neurčený vám, kde by se o vás nelichotivě mluvilo jako o hovězím dobytku, a namísto toho, aby si to s vámi uprostřed party vyříkal, běžel by to rovnou žalovat vašemu třídnímu učiteli?

7 komentářů:

Kalashnikov řekl(a)...
16. července 2009 v 18:48  

Pěkné, přesné, výstižné!

Reeve řekl(a)...
16. července 2009 v 23:07  

Demagogický argument "nečiňte X, neboť tím nahráváte Y" znám velmi dobře z předlistopadových dob. Že ho použil zrovna Vladimír Just, který s touto formou argumentace musí mít spoustu osobních zkušeností, svědčí buď o jeho ztrátě paměti, anebo o tom, že jeho potřeba politické angažovanosti je silnější než jeho zbytky zdravého rozumu.

Huperdum řekl(a)...
17. července 2009 v 8:19  

Mohl byste rozvést, co je na takovéto argumentaci demagogické? Navíc v článku nic takového neříká, napsal toliko "chtěl bych vás upozornit na některá fakta, jež můžete, ale nemusíte vzít v úvahu, ale o jejichž věrohodnosti můžete pochybovat jen stěží."

Reeve řekl(a)...
17. července 2009 v 10:40  

Huperdum:
Místo aby se autor držel meritu věci, diskredituje protestující tím, že upozorňuje na nedostatky lidi, kteří je podporují.
Přesně ve stylu "A komu tím jako prospějete, co?"

Huperdum řekl(a)...
17. července 2009 v 12:02  

Já na tom nic špatného nevidím; ukázat studentům, že jejich prostestu zřejmě využívá politička velmi pochybných mravních i odborných kvalit pro své cíle, není dle mého soudu problematické. Navíc nečiní tak totalitní stát a jeho exponenti, ale soukromá osoba.

Unknown řekl(a)...
20. července 2009 v 17:50  

Je velmi dobré, že pan Just upozornil na zvláštní postupy paní Zubovové. Zhatit tu amatérsky koncipovanou státní maturitu by bylo potřeba, ale kdoví, jestli nakonec nenadělá míň škody než Zubovová, až ta se prodere až na premiérský stolec...
K jejím zvláštním přístupům k politice bych přidal i její zvláštní vztah k příjmení - pokud se nechala přejmenovat, aby po svatbě nenesla manželovo jméno, ale jméno nějakého pana Zuba, je to divný vztah k rodině, ale možná je to jen osobní věc, třebaže to zapáchá tím, že by se jí rusky znějící jméno nehodilo u nás do politického krámu.
Anebo má v matrice jméno Zubovová, ale vystupuje jako Zubová, což je řekl bych podvodné podobně jako ppužívat titul bez oprávnění, ne? Že by v jejím případě šlo o umělecký pseudonym, to pochybuji.
Ale ovšem počítám i s tím, že jde o souhru náhod, její tatínek byl nebo je Zub a tohle Zubová je její dívčí jméno, které si podržela. I když - proč že? A jsme zase u toho image "Rus".
Jako by nějak pečovala o to, aby ji něco v kariéře nepoškodilo. Hezká péče, uvážíme-li, co vše pro národ už vykonala a jaká škoda by nastala, kdyby se vypařila stejně virtuálně, jako předtím nastala.

Jenda řekl(a)...
20. července 2009 v 21:56  

To standard: měla by být tedy správně Zubova, bez čárkou nad "a", ale jinak přechylování příjmení není ze zákona ani z titulu jiného právního předpisu povinné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.