MŠMT: Na maturitní generálku se chystá téměř 100 tisíc maturantů

úterý 14. července 2009 ·

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CZVV, dříve CERMAT) dnes zveřejnilo statistiku o počtu přihlášených k podzimní maturitní generálce. Zatím je prostřednictvím škol přihlášeno 99 542 středoškoláků.

V tuto chvíli je ke generálce přihlášeno více než 93 % budoucích maturantů. U zbývajících jsou důvody jejich nepřihlášení různé: praktická výuka mimo školu, zahraniční pobyty, nemoc nebo přístup ředitele školy, který školu do systému nezaregistroval. „S výsledky této fáze maturitní generálky jsem spokojen," hodnotí ředitel CZVV Martin Mach.

„Modernizovaný informační systém CERTIS, prostřednictvím kterého přihlašování probíhalo, obstál v první ostré zkoušce na výbornou. Přihlašování proběhlo podle harmonogramu a během celého procesu nebyly zaznamenány žádné významné organizační ani technické problémy," dodává Mach.

Pracovníci CZVV na infolince a helpdesku zvládli během dvou týdnů vyřídit více než tisíc telefonických a mailových dotazů.

MŠMT se bude ve spolupráci se zřizovateli zabývat 34 školami z celkového počtu 1268, které se do systému vůbec nepřihlásily.

„Ředitelé těchto škol své žáky vůči ostatním znevýhodňují. Připravují je o možnost vyzkoušet si dopředu, co je čeká u maturity," říká Martin Mach.

Školy, které nemohly své žáky přihlásit do 30. června, to mohou napravit v období od 1. září do 4. září.

Z výsledků přihlašování žáků k maturitní generálce mj. vyplývá, že v povinných zkušebních předmětech průměrně čtvrtina žáků zvolila vyšší úroveň obtížnosti.

„Možnost absolvovat maturitní generálku znamená pro maturanty obrovskou výhodu. Dostanou už na začátku maturitního ročníku šanci vyzkoušet si maturitu nanečisto a připravit se tak na úspěšné složení zkoušky na konci školního roku. Díky generálce mohou včas přesně odhalit své nedostatky a pak budou mít ještě řadu měsíců na to, aby je mohli odstranit," zdůrazňuje ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová.

Statistické údaje:

Počet přihlášených žáků 99 542

Z toho PUP 1 642
Z toho cizinců 154

Počet tříd 4 437

Počet učeben 10 066

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.