VÚP: Reforma míří i do základních uměleckých škol

středa 3. června 2009 ·

V druhé půli května odstartoval projekt Pilot ZUŠ, který má za cíl připravit a úspěšně zahájit reformu na základních uměleckých školách. V roce 2012 tak budou tyto školy stavět své školní vzdělávací programy také na klíčových kompetencích, jak je tomu dnes na ostatních školách.

„Reforma v základním uměleckém vzdělávání umožní změny, které mohou z pouhého vyučování na housle udělat skutečně komplexní umělecké studium. Nejde o to, aby žák pouze dobře hrál, maloval nebo tancoval. To, co přinášejí klíčové kompetence v ZUŠ, je posunutí smyslu a významu tohoto vzdělávání. Smyslem je, aby si prostřednictvím hraní na housle žák budoval takové životní postoje, které v životě bezprostředně uplatní, a to nejen v umělecké tvorbě. „Vzdělávání uměním“ má u nás dlouhou tradici, která se datuje již od 17. století. V současnosti je síť škol a systém na sebe navazujícího vzdělávání v ZUŠ, na konzervatořích a AMU inspirací pro mnoho zemí a to nejen v Evropské unii. Umění je dlouhodobě nejuznávanější produkt české země ve světovém povědomí a drtivá většina světově uznávaných českých umělců získala základy svých uměleckých schopností právě v ZUŠ.“ říká Jiří Stárek, manažer projektu a také ředitel Základní umělecké školy Hostivař.

Projekt Pilot ZUŠ potrvá tři roky a proběhne v několika základních krocích. Prvním krokem je dopracování základního dokumentu Rámcový vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání (RVP ZUV) pro potřeby pilotování. V průběhu školního roku 2009/2010 proběhne odzkoušení práce dle RVP ZUV na čtyřech desítkách uměleckých škol. Na základě výstupů z tohoto pilotování bude pak zmíněný dokument dopracován a bude zpracována metodika, která školám v zavádění reformy pomůže. Posledním krokem projektu bude proškolení lektorů pro jednotlivé kraje, kteří by také základním uměleckým školám měli pomoci s úspěšným zaváděním reformy.

„Tomuto projektu předcházela pečlivá příprava v podobě „partnerské“ spolupráce vybraných škol ze všech krajů ČR. Po dvou týdnech od startu projektu Pilot ZUŠ máme za sebou setkání s většinou pilotních škol a základní nastavení spolupráce s nimi. Věříme, že s jejich spoluprací se nám podaří vytvořit dobré podmínky pro potřebné změny v uměleckém vzdělávání. Odborná veřejnost se na tvorbě textu RVP ZUV podílela již od začátku a nyní jí nabídneme i připomínkování prostřednictvím Metodického portálu www.rvp.cz.“ doplňuje Jiří Stárek.

Projekt Pilot ZUŠ realizuje Výzkumný ústav pedagogický v Praze, který má s podobnými činnostmi bohatou zkušenost. Za sebou má úspěšné projekty podobného zaměření pro základní školy a gymnázia.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.