Varianty: Akce pro Afriku vrcholí výstavou na Přírodovědecké fakultě UK v Praze

pondělí 15. června 2009 ·

„V subsaharské Africe leží nejméně rozvinuté země světa. Etiopie je jednou z nich.“ Těmito slovy začíná doprovodný text k panelové výstavě s názvem „Etiopie – začarovaný kruh“. Jednotlivé panely seznamují s palčivými problémy, jako je dostupnost pitné vody, nízká úroveň vzdělání, nedostatek zdrojů obživy, onemocnění HIV/AIDS a podvýživa, se kterými se potýká řada afrických zemí. Výstava, kterou spolupořádá program Varianty společnosti Člověk v tísni s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy, je závěrečnou částí projektu Akce pro Afriku. V prostorách fakulty bude možné expozici shlédnout ode dneška do 30. června.

Akce pro Afriku je mezinárodní projekt, který se snaží zvýšit zájem veřejnosti o problémy rozvojových zemí. Život lidí ve třetím světě přibližuje na příkladech Etiopie a Ugandy. „Informační kampaň jsme zaměřili zejména na mladé a studenty, kteří se navíc podíleli na přípravě jednotlivých aktivit. Vzniklo tak například partnerství pražské školy s etiopskou nebo krátký dokumentární film,“ uvedla Petra Skalická, ředitelka programu Varianty.

Tématu Afriky se během letošního školního roku věnovali například žáci ze ZŠ Londýnská v Praze. V rámci projektu navázali partnerství s etiopskou základní školou ve městě Awassa. Školáci si navzájem posílají plakáty, obrázky a ruční výrobky, a tak si vlastně i vyměňují informace o životě ve svých zemích.

Díky projektu Akce pro Afriku vznikl také krátký devítiminutový film Škola hrou v Africe. Žáky z českých škol provází filmem jejich vrstevník z Etiopie a seznamuje je s problémy, jakým jeho země čelí. „Já mám za to, že jestli se má něco pohnout, musíme mít víc škol,“ popisuje Nebju úroveň vzdělání v Etiopii. Snímek také na závěr představuje projekty společnosti Člověk v tísni, který už v zemi postavil devět škol a zavedl řadu vzdělávacích programů. Film bude zdarma k dispozici i dalším školám v České republice.

Výstava fotografií Ivy Zímové na Přírodovědecké fakultě UK v Praze je závěrečnou veřejnou akcí projektu. Součástí práce s univerzitními studenty byly také školení, na kterých se studenti seznámili s aktuálními rozvojovými problémy a naučili se připravovat informační kampaně.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.