Prohlášení CZESHA k tvorbě učitelského standardu

pondělí 1. června 2009 ·

Unie školských asociací ČR (CZESHA) se ústy svého předsedy Jaroslava Ponce vyjádřila k připravovanému pedagogickému standardu. Text vznikl pro potřeby Učitelských novin.

Diskuze okolo tvorby profesního standardu učitele jsou novým prvkem letošního jara ve snahách posílit prestiž učitelské profese a definovat její obsah.

Je pochopitelné, že v této fázi kromě realistického přístupu vzbuzují i přehnaná očekávání a přehnanou skepsi. Z těchto důvodů i členské asociace Unie CZESHA zaujímají k tomuto projektu diferencovaný postoj.

CZESHA však v této oblasti vnímá jako zásadní nejméně 3 okruhy problémů:

Prvním je profil absolventů pedagogických oborů vysokých škol. Jde o obsah a pojetí prvotního vzdělávání učitelů, které musí být schopno reagovat na aktuální trendy ve školství, které jsou často velmi dynamické.

Druhým zásadním okruhem je podpora praxe učitelů s důrazem na slovo podpora. Sem patří především zavedení fungujícího a uceleného systému uvádění nových učitelů do praxe, dále specifická podpora pro učitele odborných předmětů, kteří nemají prvotní pedagogické vzdělání a rovněž podpora pro učitele s praxí, kteří musí dostávat bezprostředně použitelné nástroje v každodenní práci. A nejedná se pouze o didaktiku, stále důležitějšími se jeví problémy výchovy a motivace, se kterými jsou učitelé a školy konfrontovány.

Třetím zásadním okruhem je nesporně kariérní řád, který musí být postaven především na výsledcích konkrétní pedagogické práce na školách a nikoliv na formalizovaných kritériích. Nebude-li však tento systém podpořen odpovídajícími prostředky, zůstane prázdným a formálním pojmem.

Je diskutabilní, jestli tyto a další priority řešit nasměrováním pracovních týmů a prostředků přímo na konkrétní programy, nebo se pokusit na „větší ploše" definovat standard učitelské profese. V každém případě jsou však diskuze a úsilí něco změnit na současném stavu užitečné a nanejvýš prospěšné.

Snaha definovat obecný profil učitelské profese může představovat i nebezpečí, vycházíme-li z řady špatných zkušeností s některými reformními kroky, které prvotní dobré úmysly zatížily množstvím formálního a administrativního balastu.

Tak se může stát, že nový standard bude příliš obecný nebo příliš konkrétní, zvrhne se na další administrativní nástroj kontroly a represe, pokusí se v jedné rovině popisovat mnohovrstevnou práci učitele v různých etapách jeho praxe, vzbudí bláhovou naději, že žákům automaticky zajistí dobré učitele, že ředitelé konečně snadno poznají odškrtnutím příslušných bodů standardu dobré učitele a že učitelům bude sloužit jako důkaz o jejich kvalitách, protože všechny uvedené body přece plní.

Především však se tento materiál stane dalším slohovým cvičením tehdy, nebude-li doprovázen opravdu zásadním politickým rozhodnutím, které přežije délku jedné předvolební kampaně. Rozhodnutím, které vzdělání opravdu postaví mezi zásadní priority, které rozhodují o společenské a kulturní úrovni stejně jako o prosperitě národa, se všemi důsledky v oblasti institucionální a materiální podpory. Bez tohoto rozhodnutí nebude kvalitativní posun možný, bez tohoto rozhodnutí nebude ale možné udržet ani dosažené, v řadě oblasti stále ještě slušné výsledky naší vzdělávací soustavy.

Je samozřejmé, že Unie CZESHA nechce a ani nemůže stát stranou úsilí, které přímo souvisí s kvalitou učitelské profese. Proto jmenovala své zástupce do pracovního týmu pro připravovaný standard.

Životaschopnost tohoto projektu prokáže čas a nepochybně se bude jednat o nikdy nekončící proces. Ale již vážně a kvalifikovaně vedená diskuze na toto téma má svoji hodnotu.

Jaroslav Ponec
předseda Unie CZESHA

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.