Poznej svou Krajinu domova – projekt pro žáky a studenty nejen na prázdniny

úterý 9. června 2009 ·

Od 9. června 2009 mohou základní školy i gymnázia přihlásit své žáky a studenty do sedmiměsíčního (červen – prosinec 2009) celorepublikového přírodovědného projektu Krajina domova, který je vede k zamyšlení nad úlohou člověka v krajině, zejména nad jeho necitlivými zásahy a k snaze hledat (i za účasti veřejnosti) možné cesty k nápravě. Projekt přispívá k formě výuky, která vybaví žáky a studenty smysluplnými znalostmi a dovednostmi využitelnými v denní praxi. Učitelům nabízí kvalitní pracovní materiál.

Projekt vznikl na motivy filmu Josefa Císařovského, Václava Cílka, Agentury Koniklec a České televize – "Krajina domova". Projekt připravilo občanské sdružení Živly–AK, za patronace MŽP a ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR), Českým rozhlasem 2 a CHKO Třeboňsko.

Žáci a studenti ze ZŠ a gymnázií ve věku 13 – 17 let budou za odborného vedení přírodovědců z AOPK ČR (prostřednictvím elektronické komunikace a po telefonu) po šest měsíců pozorovat svou vybranou „krajinu domova“. Výstupy svých pozorování, fotografie, mapky, texty apod. budou umisťovat na web http://krajina.zivly.cz, kde tak vznikne, podobně jako ve snímku Krajina domova, zajímavý přehled vybraných území z celé ČR.

Významným motivačním prvkem projektu bude říjnové pětidenní setkání všech účastníků projektu v jedné z nejzajímavějších kulturních krajin ČR v CHKO Třeboňsko. Během odborného programu se naučí základům prezentačních technik a práce s kamerou, seznámí se s krásami CHKO Třeboňska a vyslechnou několik přednášek k tématu Krajina, lidé a životní prostředí. Získané informace o krajině ČR budou moci během exkurze do přírodních parků v Dolním Rakousku porovnat se situací u našeho souseda. Na závěr setkání proběhne panelová diskuse, na níž budou žáci a studenti prezentovat a diskutovat téma krajiny s odborníky a politiky a slavnostně bude zahájena celorepubliková výstava Krajina domova, na které se jednotliví účastníci představí. Výstupem projektu směrovaným k veřejnosti bude na místě vytvořené prohlášení k tématu Krajina domova, které pak spolu s tiskovou zprávou bude rozesláno médiím a vybraným politikům a institucím.

V listopadu uzavřou žáci a studenti projekt tříminutovým snímkem, jenž bude dokumentovat šestiměsíční činnost. Odborná porota pak vyhodnotí nejlepší práce, jejichž tvůrci během prosincového společenského setkání v Praze obdrží věcné ceny a osvědčení podepsané ministrem ŽP.

Zkrátka nepřijdou ani školy a učitelé, kteří žáky a studenty do projektu přihlásí. Učitelé získají kvalitní odborné materiály; školy budou mít možnost se prezentovat na internetových stránkách projektu http://krajina.zivly.cz, na celorepublikové a putovní výstavě, prostřednictvím informací z projektu v projektovém newsletteru a v médiích.

Každý měsíc bude vyhlášena k tématu krajina soutěž o hodnotné ceny. Soutěžní otázky zveřejní Český rozhlas 2 v pořadu Domino. Zároveň přinese zajímavé informace v podobě rozhovorů s pořadateli, partnery a účastníky projektu.

Další informace o projektu najdete na stránkách http://krajina.zivly.cz.

Projekt byl finančně podpořen v grantovém řízení MŽP. Materiál nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.