Ondřej Liška: Státní maturita v ohrožení: laciná hra, která nás přijde draho

pátek 12. června 2009 ·

Projekt státních maturit je opět ohrožen. ODS je pod taktovkou poslance Waltera Bartoše odhodlána prosadit zákon, který by jejich ostrý start, plánovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ještě pod mým vedením na jaro 2010, odložil o dva roky.

Z postu z blogu autora na blog.aktualne.cz vybíráme:

Volání po odkladu či úplném zrušení státní maturity, které se ozývá mezi poslanci ODS a ČSSD, není ničím jiným než politickým tanečkem a snahou získat laciné body. Odborníci těchto stran na oblast školství mi v kuloárech otevřeně říkají, že jsou proti odkladu, ale že to bohužel dostali rozkazem „shora“, tj. od vedení svých stran. To je veřejné tajemství. Při posledním jednání školského výboru se všichni jeho členové vyjádřili o stavu příprav nové maturity pochvalně, včetně zástupců ODS a ČSSD. A najednou vedení obou stran požadují odklad.

Pokládám za pikantní, že se k maturitě a stavu jejích příprav vyjadřuje místopředseda ČSSD Sobotka, který se otázkami vzdělávání nikdy v životě nezabýval. Pan předseda Paroubek zjevně cítí frustraci, že prohrál souboj o „facebookovou generaci“ a snaží se studentům podlézat prostřednictvím maturitního odkladu. Protože však ví, že jeho tvář budí mezi mladými lidmi touhu vrhnout vejce, nastrkuje místo sebe mladšího místopředsedu. Co se týče pana poslance Bartoše, jeho vazby na bývalé (mnou odvolané) vedení CERMAT jsou všeobecně známá věc. V jeho případě se tedy vzácně snoubí důvody politické a ekonomické.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
12. června 2009 v 8:53  

Ano, i my učitelé vidíme, že maturita jako odborný problém se ztrácí v politických tanečcích vrcholných politiků, p. Lišku nevyjímaje.
Právě jsem přečetl Maturitní zpravodaj č. 6. Hádejte, co mi to připomnělo? Úspěchy páté pětiletky. Čtete a nevěřícně koukáte, co všechno snese papír. jak může někdo psát a tom, že maturity budou porovnatelné? Vždyť to tak vůbec nebude - pořád větší část maturitní zkoušky zůstává v rukou školy.Dokonce studenti maturují z různého počtu předmětů. Jediná srovnatelnost bude u standardizovaných testů státní části. "Věříme, že je jen otázkou času, kdy se vysoké školy i zaměstnavatelé přesvědčí o užitečnosti maturity a začnou její výsledky využívat" - to je zbožné přání, které je hlavním cílem megalomanského projektu?
Střední školy jsou opravdu v pěkné situaci. Politici buď plní politické zadání a novou maturitu prosazují, nebo politicky tančí a novou maturitu odkládají. A pak to nakonec hezky pojede, všichni si to zvyknou, a všichni taky zapomenou, že ty cíle, proč se maturita zaváděla, vlastně vůbec nejsou plněny.

Anonymní řekl(a)...
12. června 2009 v 8:59  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...
12. června 2009 v 9:01  

pozor: na http://standarducitele.rvp.cz/. to žije :-)

skeptik řekl(a)...
12. června 2009 v 12:10  

"Pan předseda Paroubek zjevně cítí frustraci, že prohrál souboj o „facebookovou generaci“ a snaží se studentům podlézat prostřednictvím maturitního odkladu. Protože však ví, že jeho tvář budí mezi mladými lidmi touhu vrhnout vejce, nastrkuje místo sebe mladšího místopředsedu."

Klasicky, uderny pravicovy argument. Hod si vejce na toho, kdo neni stihly, krasny, mlady, bohaty, zdravy a dokonaly jako ja... Je to stary tlusty hnusak s bradavici a ja jsem pritom tak krasny a mlady a svezi a posloucham tekkno a obcas si slehnu nebo dam mařenu.

Lisko, ale ty mas uz taky po sezone, jeste par let a budes idealni jako zivy terc.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.