MŠMT: Maturitní generálka ve dnech 19. – 20. října 2009

čtvrtek 18. června 2009 ·

V rámci vyhlášení pokusného ověřování nové formy a organizace ukončování středního vzdělávání maturitní zkouškou se uskuteční generální pilotáž společné části maturitní zkoušky ve dnech 19. a 20. října 2009.


Dokument ke stažení: 42kB DOC, 67kB PDF.

Kompletní informace k maturitní generálce naleznou ředitelé, učitelé a žáci středních škol na webu novamaturita.cz.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Č. j. 10345/2009-23



V Praze dne 12. června 2009

Vyhlášení

Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o pokusném ověřování nové formy a organizace ukončování středního vzdělávání maturitní zkouškou

Čl. 1

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen „ministerstvo“) vyhlašuje v souladu s § 171 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, pokusné ověřování nové formy a organizace ukončování středního vzdělávání maturitní zkouškou (dále jen „pokusné ověřování“).

Čl. 2

(1) Pokusné ověřování bude probíhat v rámci generální pilotáže společné části maturitní zkoušky ve dnech 19. a 20. 10. 2009 a jeho hlavním cílem je ověření celkové metodiky, logistiky a bezpečnosti společné části maturitní zkoušky a ověření procesu hodnocení zkoušek konaných formou písemné práce a didaktických testů.

(2) Pokusné ověřování bude sledovat připravenost jednotlivých rolí - pracovníků školených pro výkon funkce školního maturitního komisaře, zadavatele zkoušek a hodnotitele písemných prací, dále hodnotitelů otevřených úloh didaktických testů a ředitelů škol.

(3) V rámci pokusného ověřování proběhne na vybraných školách simulace bezpečnostních incidentů s cílem prověřit ve spolupráci s Českou školní inspekcí funkčnost nasazení záložních řešení a systémů ochrany informací veřejně nepřístupných (ve smyslu §80b školského zákona).

(4) Náklady spojené s realizací pokusného ověřování budou hrazeny z prostředků ESF a v souladu s § 163 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb. ze státního rozpočtu.

Čl. 3

Pokusného ověřování se účastní všechny střední školy, ve kterých budou žáci konat maturitní zkoušku ve školním roce 2009/2010, a všichni žáci těchto škol, kteří budou ve školním roce 2009/2010 konat maturitní zkoušku.

Čl. 4

(1) Realizací pokusného ověřování ministerstvo pověřuje Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (dále jen „Centrum“).

(2) Ředitel školy seznámí s vyhlášením pokusného ověřování zřizovatele školy, zletilé žáky a zákonné zástupce nezletilých žáků zařazených do tohoto pokusného ověřování.

(3) Pokusné ověřování bude po ukončení vyhodnoceno Centrem.

(4) O průběhu a výsledku pokusného ověřování vypracuje Centrum písemnou zprávu a zašle ji odboru středního a vyššího odborného vzdělávání ministerstva. Strukturu a obsah zprávy určí ministerstvo.

Čl. 5

Škola je povinna při změně jakékoliv skutečnosti týkající se pokusného ověřování tuto změnu neprodleně nahlásit Centru.

Čl. 6

(1) Pokusné ověřování nové formy a organizace ukončování středního vzdělávání maturitní zkouškou proběhne v termínu od 1. 9. 2009 do 31. 3. 2010.

(2) Toto rozhodnutí nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Ministryně:

PhDr. Miroslava Kopicová, v. r.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
18. června 2009 v 6:24  

Paní ministryně zřejmě vůbec netuší, že jsou nástavbová dvouletá a tříletá dálková studia. Neustále hovoří o dětech a netuší, že studují lidé v jejím věku, kteří si doplňují vzdělání. Škola má sice ze zákona povinnost připravit studenta k maturitě, ale na odborné škole, kde je sedmdesát hodin jazyka během tří let, je to nad lidské síly. Jak se může rovnat student dálkař se studentem na gymnáziu, když každý má jinou startovní čáru?

Anonymní řekl(a)...
18. června 2009 v 8:55  

že by musel více zabrat?

Anonymní řekl(a)...
18. června 2009 v 11:04  

Pokud se někdo chce dobrat maturity cestou dálkové nástavby, je to na první pohled cesta nejjednodušší. Cenou za jednoduchost je pak tvrdý náraz v podobě maturity. To je snad logické. Maturita je státní zkouška a je jediná a nedělitelná. Těžko uvěřit, že někdo bude obhajovat myšlenku, že v pořádku, aby někdo měl maturitu lehčí a někdo těžší. To pak mistře vůběc žádná maturita být nemusí a prostě to rozdejme hned na konci devítky.

Anonymní řekl(a)...
18. června 2009 v 11:44  

Mě spíše zajímá, jak postupovat, pokud některý žák odmítne podstoupit generálku. Právě u dálkového studia to může být markantní - prostě žák nebude uvolněn z práce?

Anonymní řekl(a)...
18. června 2009 v 13:43  

Koukám, že Titanic jde sice neodvratně ke dnu, ale na horní palubě hraje stále ještě muzika naši starou slavnou skladbu "Tisíckrát pozdravujeme Tebe, státní maturito". A korzujícím pasažérům rozdávají hostesky pozvánku na "generálku"...
To je senzační! Doufám, že ve smyslu dávné tradice kapitán CERMATU opustí palubu poslední. Pozamyká všechny kajuty a hupky-šupky přes palubu do záchranného "ministerstkého" člunu.

Anonymní řekl(a)...
18. června 2009 v 17:43  

Výborný komentář (ten o tom Titanicu) a dodávám, že generálka není určena studentům, aby se rozhodli, jaký předmět či obtížnost zvolit, protože výsledky této "generálky" budeme znát až v době, kdy se přihlásíme na ostro k maturitě. Když jsme se ptali zástupců Cermatu, dostalo se nám překvapivé odpovědi. Ta generálka není pro studenty, ale pro CERMAT. Díky Machu - nikdy nezapomeneme...

Anonymní řekl(a)...
18. června 2009 v 21:31  

Holt je to asi tak, jak to říkával můj milý Forrest Gump: Státní maturita je jako bonboniéra. Nikdy nevíte, co ochutnáte.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.