Miroslava Kopicová: Při delším odkladu maturit přijde ČR o peníze z EU

neděle 14. června 2009 ·

Podle ministryně školství Miroslavy Kopicové je možné v krajním případě odložit státní maturity o rok. Pokud by odklad trval déle, musela by ČR asi třetinu z půl miliardy korun určených na přípravnou fázi státních maturit vrátit Evropské unii. Proto chce s politiky dále jednat. Řekla to dnes v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce v ČT.

Ze zprávy ČTK vybíráme:

Státní maturity, u nichž by si studenti mohli vybrat ze dvou obtížností, měly původně začít už v roce 2008, kvůli nespokojenosti studentů a celkové nepřipravenosti byly odloženy o dva roky. Podle průzkumu agentury STEM/MARK zveřejněného v OVM by většina studentů zvolila vyšší úroveň testu, pokud by byl výsledek státní maturity součástí přijímacího řízení. Vyšší úroveň testu u některého z předmětu by zvolily až dvě třetiny studentů, 33 procent odpovědělo určitě ano, 31 procent spíše ano, 18 procent určitě či spíše ne a 18 procent neví.

Šetření mezi 315 řediteli středních škol a více než 2000 učiteli zjišťovalo názor na kvalitu testů připravovaných střediskem CERMAT. Čtyřicet procent ředitelů SŠ považuje testy za výborné až kvalitní, dobré jsou podle více než poloviny ředitelů. U učitelů je to podobné, jen 18 procent učitelů považuje úroveň testů ke státním maturitám za dostatečnou až nedostatečnou.

Zajištění jednotné zkoušky by mělo přijít na 480 milionů korun a potom 165 milionů každý rok na provoz. V prvním roce by se státních maturit mělo zúčastnit přibližně 95.000 studentů z asi 1300 škol.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. června 2009 v 22:31  

Nevidím v tom problém. Třetinu vrátíme. Přípravnou fázi zrušíme a jsme na nule, případně něco zbyde. Když to půjde do mínusu zredukujeme CERMAT a jsme opět v plusu.Nejlepší by bylo CERMAT zrušit hned a rychle.

Anonymní řekl(a)...
15. června 2009 v 19:18  

Souhlas!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.