Konec monopolu jedné značky dotykových interaktivních tabulí

čtvrtek 18. června 2009 ·

Tabule IWETAŽádný monopol není z pohledu zákazníků dobrý. Příkladů jsou mraky – a můžeme začít třeba elektřinou. Na českém trhu interaktivních tabulí až do loňského roku panoval monopol jediné značky dotykových tabulí. Kdo chtěl tabuli ovládat prstem, musel pořídit SMART Board. Od letošního roku je tomu již jinak. Školy si mohou vybrat – SMART Board nebo dotykovou IWETA PRST. Na následujících řádcích bychom rádi odpověděli na nejčastější dotazy, kterých v souvislosti s touto změnou přibývá.

KONEC MONOPOLU JEDNÉ ZNAČKY DOTYKOVÝCH TABULÍ NA ČESKÉM TRHU

Dotaz: V rámci informační kampaně na interaktivní tabule IWETA distributor ve svých materiálech uvádí, že si škola může vybrat, zda chce tabuli s dotykovou či elektromagnetickou snímací technologií. Znamená to, že vedle „smartů“ je nyní na trhu další značka tabulí, které lze ovládat prstem?

Odpověď: Ano. S nástupem značky IWETA de facto končí monopol jedné značky školami oblíbených dotykových tabulí. Jestliže dosud platilo, že tabule, ovládaná prstem = „smart“, v současné době školy mají na výběr a mohou zvolit výhodnější značku. Školy na tom jenom vydělají. Takže doporučujeme před rozhodnutím, jakou dotykovou tabuli, porovnávat a nejet slepě v zajetých kolejích.

D: Můžete stručně shrnout důvody tohoto doporučení?

O: V první řadě je to cena. Ve srovnatelných formátech a srovnatelné kvalitě tabulí se pořizovací cena tabulí IWETA pohybuje na dvou třetinách obvyklých cen. Druhým důvodem jsou mimořádně liberální licenční podmínky ovládacího softwaru tabulí IWETA. A třetím důvodem je komplexnost nabídky – tedy zejména fakt, že si škola může pořídit dotykové i elektromagnetické tabule stejného designu, ceny a hlavně se stejným ovládacím SW. V tomto ohledu je nabídka značky IWETA skutečně zajímavá.

IWETA 80 PRST – JEDINÁ DOTYKOVÁ TABULE V NEIVESTIČNÍM LIMITU

D: V návaznosti na rozpočtové škrty zřizovatelů škol budeme mít velmi omezené investice. Lze do 40 tisíc včetně DPH pořídit dotykovou tabuli?

O: Ano, je to právě dotyková tabule IWETA 80 PRST ve formátu 4:3 a úhlopříčce aktivní plochy 203 cm. Do limitu 40 tisíc Kč se „vejdete“ právě a jenom s touto tabulí, stojí totiž necelých 30 tisíc bez DPH.

D: Jsou v nabídce tabulí IWETA zastoupeny širokoúhlé tabule (formát 16:9)?

O: Ano. Širokoúhlé dotykové tabule jsou nabízeny ve velikostech 100“ a 112“ (úhlopříčka aktivní plochy 254, resp. 285 cm). A právě IWETA 112W PRST je vůbec největší dotykovou tabulí, která je na českém trhu k mání. „Stovka“ je k dispozici za 37.700 Kč, „stodvanáctka“ za 56.800 Kč, vše v cenách bez DPH.

VYZKOUŠEJTE SI OVLÁDACÍ SW TABULÍ IWETA – IWETA SW, JEDINÝ ČESKÝ „TABULOVÝ SW“, KTERÝ LZE LEGÁLNĚ A ZDARMA PROVOZOVAT I NA TABULÍCH JINÝCH ZNAČEK

D: Hovoří se o velmi liberálních licenčních podmínkách ovládacího SW interaktivních tabulí IWETA. V čem spočívá jejich mimořádnost?

O: Jde o prvního výrobce interaktivních tabulí, který povolil používat český ovládací SW své tabule zdarma i na tabulích jiných značek. To je skutečně průlomové. Až do března tohoto roku totiž všichni výrobci z obchodních důvodů toto neumožňovali. IWETA tak neuplatňuje standardní ochranářské opatření, jehož průvodním důsledkem jsou vysoké prodejní ceny tabulí. IWETA touto cestou prostě nejde.

D: Jak hodnotíte ovládací SW tabulí IWETA z pohledu praktického využití našimi učiteli?

O: Uživatelsky jednoduchý s velmi dobrou dostupností všech nejpoužívanějších funkcí. Na SW IWETA je patrná snaha co možná zjednodušit práci učitele. Na druhou stranu IWETA SW nechybí žádná funkcionalita, obvyklá u jiných značek. Ale to jsou většinou jen řeči. Nejlepší je přesvědčit se napřímo.

D: Je možné si ovládací SW tabulí IWETA vyzkoušet předem?

O: Ano. Licenční podmínky IWETA SW umožňují tento SW stáhnout a instalovat zdarma na libovolném počtu počítačů, aniž jste vlastníky tabule. A co více – umožňují jeho použití i na tabulích jiných značek. Máte-li tedy interaktivní tabuli jakékoli značky, stáhněte si IWETA SW kliknutím ZDE z www.iweta.cz (pozor na dvojité „W“), instalujte jej na řídící počítač ve vaší interaktivní učebně a vyzkoušejte si jej.

D: Mohu si IWETA SW vyzkoušet, i když nemáme dosud žádnou interaktivní tabuli?

O: Ano. Stáhněte si jej zdarma do svého počítače a nainstalujte jej. Pak připojte k počítači tablet a můžete velmi věrně nasimulovat práci s interaktivní tabulí, aniž ji máte. Ta ostatně není nic jiného, než velký tablet.

NA TABULÍCH IWETA JE MOŽNÉ PRACOVAT V PROSTŘEDÍ SMART NOTEBOOK

D: Ve škole již používáme „smárty“. Kantoři mají připraveny ve „smártím“ SW výukové hodiny, k dispozici je také velké množství dalších výukových jednotek ve „smárt“ formátu. Lze je využít i na tabulích IWETA?

O: Ano a bez problémů. Na řídící počítač interaktivní učebny IWETA zdarma a legálně nainstalujete tzv. prohlížeč Smart Notebook Viewer (k dispozici je ke stažení kliknutím ZDE) a „smártí“ výukové hodiny můžete na tabulích IWETA provozovat bez omezení funkčnosti. Detaily pro bezproblémovou instalaci najdete kliknutím ZDE.

D: Na škole již máme instalované tabule SmartBoard. Učitelé mne přesvědčují, že nechtějí na škole další značku tabule, že jsou na „smárty“ zvyklí. Jenže já mohu místo 2 smártů nakopčit 3 iwety.

O: Je třeba si uvědomit, že tabule sama o sobě není nic jiného, než velký tablet. A pokud někdo říká, že je zvyklý pracovat na tabuli nějaké značky, pak tím říká ve skutečnosti, že je zvyklý pracovat s příslušným „tabulovým“ softwarem. Doporučení je jednoduché – pořiďte levnější tabuli a pracujte na ni se softwarem, na který jsou Vaši učitelé zvyklí. Výukové hodiny ve Vašem případě mohou učitelé připravovat ve Smart Notebooku a při práci na tabuli IWETA budou s připravenými hodinami používat prohlížeč Smart Notebook Viewer. Podrobné instrukce najdete kliknutím zde na www.iweta.cz.

D: Platí totéž i o výukových hodinách, připravených a provozovaných v softwarovém prostřední Activ Board?

O: Ano, technicky bez problémů. „Aktivovské“ výukové hodiny lze provozovat na tabulích IWETA, pokud na řídící počítač učebny IWETA nainstalujete prohlížeč Activstudio Flipchart Viewer. Ke stažení je k dispozici kliknutím ZDE.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. června 2009 v 0:40  

Taková hnusná reklama. :(

portál pro základní a střední školy řekl(a)...
15. června 2009 v 6:56  

Chápete termín "PR článek"?

Anonymní řekl(a)...
16. června 2009 v 20:14  

Vůbec netuší co to znamená. Pracuje ve školství. Neeeee, to byl jenom vtip:-)

Anonymní řekl(a)...
17. června 2009 v 7:01  

v čem je teda příčina, že dosavadní značky jsou cenově tak vysoko, když najednou je možné nabídnout tabuli tak výrazně výhodněji? Komu to vyhovuje držet ceny nahoře? Vždyť takhle by se dalo vybavit školu více!

Anonymní řekl(a)...
17. června 2009 v 21:45  

Kartelová dohoda?!

Anonymní řekl(a)...
17. června 2009 v 23:26  

Ale každý kartel ztratí smysl, když se objeví výhodnější anbídka stojící mimo kartel. Pak by bylo logické, že se rozumní uživatelé rozhodnou ekonomicky. Což zatím zhusta nedělají. Že by nějaký obchodní model ala Gripeny?

Anonymní řekl(a)...
18. června 2009 v 21:54  

jen po letmém shlédnutí: Co je na té tabuli tak výhodného? Praují cenami bez DPh, což je ve škole nesmysl. Tabuli ovládejte buď perem nebo prstem, ale obojí asi nejde. Jaké další asi položky je třeba zaplatit? Stejně kvalitní zboží musí být nutně za stejnou cenu. Nebo to provedli jako v číně.

Anonymní řekl(a)...
19. června 2009 v 0:51  

1. S cenami bez DPH pracuje leckdo, viz třeba http://www.avmedia.cz/downloads/SMARTBoardV280.pdf.

2. "Stejně kvalitní zboží musí být nutně za stejnou cenu." - fakt, jak jste na to přišel?! Třeba stačí vyšší sériovost a budete se divit...

3. V Číně se dělá dnes většina hardware.

4. Fakt si myslíte, že reproduktory neboli Ozvučení pro tabuli SMART Board 660/680 - Aktivní reproduktory (2 x 14 W) za 8 390,00 Kč (9 984,10 Kč s DPH), dostáváte za fairovou cenu?!

Anonymní řekl(a)...
20. června 2009 v 17:10  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2009 v 13:11  

Nechápu, proč se někdo zabývá konkurencí k technologii ovládání prstem? Povrch těchto laciných tabulí (v případě Smartu ale předražených) se tím příliš namáhá a poškozuje. Mimojiné zabírají místo klasickým tabulím, na které je možné psát křídou nebo fixem - to pochopilo jen pár výrobců, kteří umožňují psaní na interaktivní tabule i fixami aniž by se narušil povrch tabule.


SMART je pouze předražený krám s masivní propagací, kterou jim bohužel školy žerou... a teď můžeme přidat i druhý krám IWETA.

A pořád tady nemůžu najít PR článek, jak je uvedeno na začátku...

Ladislav PLEVA řekl(a)...
17. února 2011 v 21:06  

Tak jsme sijednu pořídili a mám tu srovnání se SMARTEM, který máme také. IWETA PRST je už napohled vyrobena z horších materiálů a v méně líbivém designu. To by tak nevadilo, kdyby se to neprojevilo i na její funkci.
1. Po spuštění některých programů se rozhodí grafika a ovladač tabule a je třeba často kalibrovat.
2. I po kalibraci se projevila velká nepřesnost v některých místech tabule mezi prstem a kurzorem. Místy je až 5cm rozdíl,což je pro ovládání přímo děs.
3. Při reklamaci začla firma dělat mrtvého brouka a nereagujeani na maily.
4. Tak jsme si vybavili celou školu SMARTEM, neboť ten tyto neduhy nemá.
IWETA=levná DRAHÁ tabule

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.