Jiří Havel: Nikdy jsem nechtěl maturitu bez češtiny…

středa 17. června 2009 ·

Komentátor Práva pan Hanák má mou úctu a je pro mne jedním z arbitrů morálky. Když o mně tedy 13. 6. napsal, že mé úvahy v Lidových novinách o maturitě z češtiny vykazují známky náhlého pominutí smyslů, zděsil jsem se. Ale potom jsem si přečetl ty LN a málem se opravdu pominul. Kdyby psaly pravdu, měl by samozřejmě recht i pan Hanák. Kdyby…

Z blohu autora blog.aktualne.cz vybíráme jeho závěr:

Pokud jde o povinné maturitní předměty, trvám vždy právě na českém jazyku a jednom cizím jazyku. Plošné zavedení maturity z matematiky v rozporu s tvrzením LN pokládám za nemožné, a naopak jsem za to v diskusích některými kolegy často kritizován. Maturita z matematiky na konzervatořích či zdravotních školách by dle mého názoru byla kontraproduktivní. Každý středoškolák by však podle mého názoru během studia měl vykonat standardizovaný test z elementárních matematických znalostí. Na každé střední škole by měly být povinně studovány dva cizí jazyky stejně jako na škole základní. Povinnou maturitu ze dvou cizích jazyků ale v rozporu s tvrzením LN nenavrhuji.

Příprava státních maturit, obeznámenost a připravenost učitelů i žáků je nyní horší než v roce 2006. Ministerstvo hrubě podcenilo přípravu a zejména komunikaci s pedagogy a žáky. Chyba je zjevně nenapravitelná, a navíc ODS vytáhla odložení maturit jako politickou kartu. Odpor vůči státním maturitám je silný a mocenský diktát ho může sotva zlomit. Může jen nadělat víc škody než užitku. ČSSD podpoří odklad maturit z věcných důvodů, ale také proto, aby se koncepční otázka nestala předmětem předvolební demagogie. Zároveň se ovšem nabízí otázka, zdali celý koncept, který byl navržen původně ODS v roce 1996, již nezastaral.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.