Do Recyklohraní se v letošním školním roce zapojilo již 1603 škol!

čtvrtek 25. června 2009 ·

Vzdělávací celorepublikový projekt Recyklohraní využívá již 1603 škol! Tento unikátní projekt funguje od září 2008 jako dlouhodobý školní recyklační program a u škol během svého působení našel velkou odezvu. Je určen hlavně základním a středním školám, ale zapojit se mohou i školy mateřské. Recyklohraní si klade za cíl osvětovou a vzdělávací činnost v problematice nakládání s odpady ve školských zařízeních v České republice a realizaci zpětného odběru baterií, akumulátorů a vysloužilých elektrozařízení.

Organizátoři Recyklohraní (Asekol s.r.o., Ecobat s.r.o.,EKO-KOM a.s.) v průběhu roku vyhlašovali tematické hry, soutěže a kvízy, díky kterým školy po jejich splnění získávaly body. Tyto body školy mohou proměnit za praktické i sportovní odměny související s výukou na školách, které jsou k dispozici v internetovém katalogu na stránkách www.recyklohrani.cz. Celkem bylo doposud vydáno 1 713 111 bodů! Kromě plnění zadaných vzdělávacích úkolů, školy během školního roku odevzdaly k recyklaci téměř 50 tun baterií a 190 tun vysloužilého elektrozařízení.

Jedním z letošních nejúspěšnějších úkolů byla i literární soutěž Kam s ním? aneb Jak to bylo u nás doma. Úkol vyburcoval k účasti 594 škol a vítězové byli pozváni na veřejné autorské čtení spojené s křestem knihy, která obsahuje oceněné práce. Křest se uskutečnil v březnu v Domě knih Kanzelsberger na Václavském náměstí v Praze. Mezi další zajímavé úkoly patřila například i výroba sběrného boxu pro baterie či výtvarná soutěž Koš snů, kdy žáci navrhovali vtipné a praktické sběrné nádoby na třídění odpadů. Některé návrhy košů na tříděný odpad byly vystaveny na odborné konferenci Odpady a obce 2009, pořádané v červnu v Hradci Králové.

Michala Kubalová, manažerka projektu nám sdělila: „Třídám i jednotlivcům byly doposud vydány odměny za celkem 359 222 Kč.“ Mezi nejoblíbenější patřily např. kuličkové pero, frisbee, sada na stolní tenis nebo dětská souprava potřeb na kreslení. Z hodnotnějších předmětů byl velmi oblíbený přehrávač DVD, který si objednalo 30 škol. Ten následně mohou používat při výuce. Nejaktivnější školy si už v tomto roce mohly pořídit notebook, stůl na stolní tenis či multifunkční laserovou tiskárnu.

Děti se po celý rok opravdu nenudily a měly možnost se hravou formou naučit, že správné je třídit odpad, neplýtvat zdroji a chránit své životní prostředí. Děti mají touhu se aktivně podílet na tvůrčích úkolech, které jsou ještě zpestřeny bodovým systémem. Tento systém je pro ně velkou motivací a díky tomu se každý měsíc účastní řada škol plnění úkolů, které si školy najdou na stránkách Recyklohraní.

Program Recyklohraní umožňuje organizátorům pozitivně ovlivnit výchovu a vzdělávání mladé generace v oblasti nakládání s odpady a vychovávat ji ke správnému přístupu a ochraně životního prostředí. Komunikací s touto cílovou skupinou mohou organizátoři také výchovně působit i na ostatní generace ve společnosti.

Školy zapojené do projektu Recyklohraní v jednotlivých krajích:

1 – Praha 85 škol
2 – Jihočeský kraj 74 škol
3 – Jihomoravský kraj 178 škol
4 – Karlovarský kraj 52 škol
5 – Královéhradecký kraj 92 škol
6 – Liberecký kraj 85 škol
7 – Moravskoslezský kraj 183 škol
8 – Olomoucký kraj 134 škol
9 – Pardubický kraj 106 škol
10 – Plzeňský kraj 83 škol
11 – Středočeský kraj 210 škol
12 – Ústecký kraj 111 škol
13 – Vysočina 105 škol
14 – Zlínský kraj 105 škol

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.