Asociace ředitelů základních škol komentovala přípravu učitelského standardu

pondělí 1. června 2009 ·

Asociace ředitelů základních škol pozitivně vnímá předložený materiál MŠMT ČR - Tvorba standardu profesní způsobilosti k výkonu profese učitele, který bude směřovat k vypracování Standardu kvality profese učitele (dále jen standard).

Tento materiál považujeme za začátek diskuse o profesní způsobilosti učitele, požadovaných kompetencích a činnostech, které jsou potřebné z hlediska výkonu povolání učitele a vzhledem k měnícím se potřebám společnosti. Proto se také několik našich členů na celém projektu podílelo. Budeme i nadále přispívat zejména svými zkušenostmi z praxe k vytvoření dokumentu, který by široké odborné i laické veřejnosti sdělil, jak důležitá je profese učitele a jaké odborné kompetence musí mít.

Věříme, že zapojením do diskuse přispějeme i k posílení pozitivního vnímání profese učitele společností. Z těchto důvodů budeme ve svých školách aktivně pomáhat k zapojení pedagogů do diskuse. Máme zájem na vytvoření skutečně smysluplného dokumentu.

Současně však upozorňujeme na rizika, která mohou výrazně ovlivnit jak tvorbu dokumentu, tak i celkový postoj pedagogické veřejnosti k vlastní pedagogické práci. Jsme přesvědčeni, že je nutné tato rizika eliminovat, a to následujícím způsobem:

1. Prosadit uzákonění standardu současně s jeho komplexní podporou, jestliže budou splněny všechny zásadní podmínky, zejména:

- bude dodržen soulad všech právních úprav souvisejících se standardem,


- budou transparentně a včas tyto záměry zveřejňovány,

- standard bude normou pro Akreditační komisi vlády ČR při posuzování a schvalování učitelských studijních programů,

- bude současně uzákoněn efektivní způsob financování přímých vzdělávacích nákladů.

Odůvodnění: Na základě našich zkušeností (kariérní řád, RVP a ŠVP...) jsme nedůvěřiví k podobným návrhům. Výše uvedeným postupem by mohlo dojít k částečné eliminaci problémů.

2. Předem vymezit pozici standardu v pregraduálním a celoživotním vzdělávání učitelů za podmínky, že bude jasně nastaven systém přípravy a dalšího vzdělávání učitelů v souvislosti s vytvořením kariérního řádu.

Odůvodnění: V případě, že nebude systém transparentní a provázaný, bude se dokument velmi těžko nejen tvořit, ale především prosazovat.

3. Předem vymezit subjekty, které se budou podílet na hodnocení míry naplňování standardu u jednotlivých skupin pedagogických pracovníků, jasně stanovit v jaké míře a jakými nástroji se bude hodnocení uskutečňovat.

Odůvodnění: Konkrétními informacemi o hodnocení (kdo, jak, na základě jakých kritérií a s jakými závěry...) rozptýlit případné obavy ze zneužití.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.