26. - 27. 8.: Letní škola moderních dějin

pondělí 25. května 2009 ·

Ústav pro studium totalitních režimů zve na druhý ročník letní školy na téma Politické zlomy a transformace v soudobých českých dějinách, který se uskuteční ve dnech 26. 8. - 27. 8. 2009 v prostorách ÚSTR.

Naše vzdělávací aktivity jsou v první řadě určeny učitelům a snaží se přinášet konkrétní praktické náměty a prezentovat materiály, které jim usnadní jejich práci. Nejedná se tedy o odborné přednášky, předpokládáme spíše seminární formu práce. Téma letošní letní školy moderních dějin představují klíčové transformační předěly soudobých českých dějin, zasazené do (středo)evropských souvislostí. Pokusíme se tematizovat dramatické mezníky let 1938, 1945, 1948, 1968 a 1989 a především možnosti jejich didaktického uchopení. Na dvoudenním semináři budou prezentovány nejen možné metodické postupy, ale též představeny vhodné výukové materiály, blíže budou diskutovány specifické problémy, které s sebou tato témata nesou. Součástí semináře bude i návštěva badatelny ABS spojená s prezentací archivních materiálů a představení návrhů na jejich didaktické využití ve výuce a projekce unikátních snímků z archivu ABS a ČT. Každý účastník může formulovat své otázky a okruhy problémů, které by s pracovníky ABS rád diskutoval (mailem na kontaktní osobu). Pro zájemce bude zajištěno ubytování.

Tématické okruhy letní školy moderních dějin:

1. Mnichovská krize 1938 v perspektivě dalších zlomových okamžiků moderních dějin: možnosti komparace (pražské jaro 1968). Historická traumata středoevropských národů ve vzájemné konfrontaci (Mnichov 1938, Katyň 1940, Budapešť 1956 aj.).

2. Odsuny a migrace: 1938 a 1945 v evropské perspektivě.

3. Poválečný nástup komunismu v evropské perspektivě, československý Únor 1948 v středoevropské komparaci. Společenské transformace lidových demokracií ve vzájemném srovnání. Jak tematizovat asijský a latinskoamerický komunismus?

4. Rok 1968 v Československu, v Evropě a ve světě: vzájemná komparace a možnosti interpretace.

5. Krize a rozpad komunistického bloku 1989. Kontinuita nebo diskontinuita? Inventura a komparace opozičních aktivit. Srovnání roku 1989 a transformačních procesů v středoevropské perspektivě. Ekonomické, kulturní a sociální aspekty krize východního bloku. Rok 1989 v evropské perspektivě. Dědictví komunismu. Jak učit o polistopadových dějinách?

6. Transformační mezníky v literatuře a ve filmu.

Místo konání:

Ústav pro studium totalitních režimů

Siwiecova 2, Praha 3

130 00

Kontaktní osoba:

Mgr. Václav Ruml (vaclav.ruml@ustrcr.cz)

KURS JE ZDARMA

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.