18. 6.: seminář Standard kvality profese učitele v Ostravě

pátek 1. května 2009 ·

NIDV, krajské pracoviště Ostrava, je jedno ze sedmi pracovišť NIDV, které pořádá v měsíci červnu diskusní seminář v rámci projektu MŠMT na téma Standard kvality profese učitele. Seminář, který se uskuteční v Ostravě na NIDV, Blahoslavova 2, budou moderovat a vést erudovaní a angažovaní lektoři, panelisté, paní PhDr. Hana Košťálová a pan PhDr. Ondřej Hausenblas. Seminář se uskuteční v dopoledních i odpoledních hodinách a je určen vedoucím pracovníkům základních a středních škol, učitelům, koordinátorům ŠVP a široké pedagogické veřejnosti.

Cílem diskuse je poskytnout účastníkům základní informace o smyslu standardu, možnostech jeho využití pro podporu učitelů a o podmínkách, které je třeba vytvořit pro užitečné fungování standardu. Dalším nemalým cílem semináře je otevřít prostor pro širokou diskusi a názory účastníků ke standardu.

Před diskusním seminářem každý účastník obdržel tři podrobné materiály k prostudování a přípravě na diskusi. Jedná se o materiál: „Tvorba profesního standardu kvality učitele – vstupní matriál pro veřejnou diskusi“, „První obsahová analýza diskusních příspěvků ke tvorbě standardu kvality profese učitele a odpovědi na často kladené dotazy“ a „Standard kvality profese učitele v otázkách a odpovědích“. Je zde dána i možnost položit tvůrcům projektu písemné otázky předem, před 18. červnem 2009, tedy datem, kdy se seminář v Ostravě uskuteční.

Profesní standard kvality učitele vznikne po veřejné diskusi, k níž jsou zváni všichni učitelé. Usnadní učitelům kvalitní výuku v podmínkách měnících se potřeb společnosti i jednotlivců.

Profesní standard je chápán jako rámec žádoucích kompetencí a činností v navrhovaných ukazatelích. Popisuje žádoucí stav, reálně dosažitelný za podmínky, že bude vytvořena systémová podpora učitelů ve zvyšování kvality jejich práce.

K čemu standard slouží?

„ Především k ujasňování toho, jak se musí proměňovat pojetí profese učitele (role učitele a klíčové profesní kompetence), jak by měli být učitelé vzděláváni, aby zvládali požadavky, které jsou spojeny se změnou cílů, obsahu a metod školního vzdělávání,

• Dále k tomu, aby všichni učitelé bez ohledu na vzdělávací úroveň, typ a druh školy používali terminologii, která je společně srozumitelná, čímž je vytvořena možnost vzájemného porozumění,

• K tomu, aby noví zájemci o profesi měli informace o tom, jak může vypadat profesní a kariérní růst,

• K tomu, aby bylo možné plánovat a realizovat účinné přípravné i další vzdělávání v souladu s vyjednanými a společně přijatými požadavky profese,

• K tomu, aby učitelé věděli, co se očekává a mohli s pomocí popisu očekávaného výkonu cíleně zlepšovat svou práci,

• K tomu, aby bylo možné diferencovat ohodnocení a ocenění učitelů,

• K tomu, aby si veřejnost mohla udělat adekvátní obraz o profesi učitele z hlediska současných i budoucích potřeb společnosti“. (citace z připravených materiálů)

O diskusní seminář je mezi pedagogy veliký zájem. Dopolední seminář byl v průběhu pár dní po zveřejnění plně obsazen. Odpolední seminář má ještě několik málo volných míst. Jsme velice rádi, společně s celým tvůrčím týmem projektu, že učitelé mají o podobnou věc zájem a chtějí se osobně angažovat na tvorbě dokumentů a pravidel, kterých podoba sice ještě nějakou dobu určitě potrvá, ale v budoucnu budou jistě navržené standardy tvořit základní pilíř učitelské profese.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.