Všemi směry současnou publicistikou

středa 6. května 2009 ·

Studenti Vyšší odborné školy publicistiky představili co nejširší pohled na současná média a publicistiku a jejich společenskou roli. Festival Všemi směry nabídl návštěvníkům interaktivní workshopy, prostřednictvím kterých si mohli samy projít skutečnou cestu informace různými typy médií a okusit ojedinělý pohled do zákulisí tvorby mediálních sdělení. V úterý 5. května 2009, v atraktivních prostorech klubu Roxy / NoD v Dlouhé ulici v Praze 1, studenti na jeden den a noc vytvořili prostředí, určené k setkávání a diskuzi o publicitě, publicistice, veřejném prostoru a komunikaci v něm. Součástí programu byly mimo jiné besedy na aktuální mediálně-politická témata se známými novináři, jako jsou Marek Wollner nebo Daniela Drtinová. „Právě obě panelové diskuse byly nejnavštěvovanějším programovým bodem festivalu. Nenechali si je ujít ani někteří novináři z českých médií,“ dodává tisková mluvčí festivalu Kateřina Doušová.

V dopoledních hodinách nechali studenti mediální školy nahlédnout návštěvníky do zákulisí novinářské praxe a provedli je současným světem médií a české mediální scény. Jednotlivé nezávislé workshopy byly tematicky členěny a nabídly široké spektrum zajímavých aktivit. Každý si mohl vyzkoušet rozmanité formy žurnalistiky, sledovat a usměrňovat cestu informace od jejího získání po její zprostředkování veřejnosti, tedy po její konečnou podobu. Organizátoři nabídli „ochutnávku“ práce rozhlasových i televizních reportérů, poodhalili detaily praxe kreativců, PR specialistů a tiskových mluvčí.

Pásmo diskuzí a kulturních vstupů odstartovala debata „Média nebo politika? Kdo určuje veřejnou agendu?“, kde vystoupil bývalý senátor Jan Ruml nebo také mluvčí Ministerstva dopravy Karel Hanzelka. „V redakcích chybí starší zkušení novináři.“ Vyjádřil se během diskuse Hanzelka. „Novináři ztratili kritičnost,“ komentoval české žurnalisty Ruml. Svou účastí zpestřil studentský festival Václav Moravec, který ve svých Otázkách zpovídal zajímavé hosty na téma novely trestního zákona o zákazu odposlechů. Diskuse se zúčastnil poslanec Marek Benda, šéfredaktor časopisu Respekt Erik Tabery nebo také reportér ČT Marek Wollner.

Studenti věnovali přípravě festivalu dlouhé tři měsíce. Za asistence pedagogů se jich na organizaci podílelo několik desítek, pomohli také absolventi. „Všichni jsme se během těch několika měsíců mnoho naučili. Je to pro nás cenná zkušenost.“ Komentuje přípravy studentka a spoluorganizátorka Lenka Malá. Festival Všemi směry má již pětiletou historii, poprvé se však organizátoři z řad studentů Vyšší odborné školy publicistiky vydávají vstříc široké veřejnosti a pořádají tuto akci mimo budovu školy. „Rádi bychom tak veřejnosti otevřeli prostor k diskuzi nad současnou českou mediální scénou a umožnili každému vytvořit si vlastní kritický názor.“ Říká k festivalu tisková mluvčí Kateřina Doušová.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.