Veronika Rodriguez: Stát chystá dvojí maturity, bojí se, že zadání uteče

pondělí 25. května 2009 ·

Stačí jedna nehoda na dálnici a celá škola bude bez maturity. Testy mohou bez větších problémů uniknout a objevit se třeba na internetu. Maturita bude v tu chvíli naprosto bezcenná.

To jsou největší argumenty kritiků připravované jednotné zkoušky dospělosti, kterou připravuje stát a již by měli středoškoláci skládat už v dubnu příštího roku.

Testy by totiž měla do škol by rozvážet najatá auta. V kancelářích školních matrikářek by pak měly obálky s tajným obsahem ležet další tři dny.

Otázky unikaly na Slovensku i v Maďarsku

"Práce s otázkami bude velmi riskantní. I zkušenosti z jiných zemí ukazují, že úniky nejsou nic výjimečného," nevěří v úspěch státní maturity například šéf školského výboru sněmovny Walter Bartoš (ODS).

Naráží na březen roku 2007, kdy na Slovensku ze střežených boxů unikl na veřejnost maturitní test z angličtiny.

Nebo na rok 2005, kdy slovenské ministerstvo školství řešilo, jak se mohly na některých školách objevit testy z náročnější verze matematiky i se správnými odpověďmi. Tisíce studentů si tak musely část zkoušky zopakovat.

Maturitní otázky se správnými odpověďmi už kolovaly po internetu také v Maďarsku.

Celý článek na zpravodajském portálu Aktuálně.cz.

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
25. května 2009 v 23:53  

Maturitní testy totiž podle něj budou putovat v pečlivě zapečetěných boxech. Kromě toho budou mít každý rok dvojí podobu. Pokud by unikla jedna zkouška, okamžitě ji nahradí další.

"Zásilka s testy bude ve škole tři dny před zkouškami. Pokud by se ale stalo, že by školu někdo vyloupil - nebo cokoliv jiného - máme záložní variantu. Bude připravena na pracovištích české školní inspekce," přiblížil Mach.

- no už tu bylo pár škol, aut, bytů, vilek, podniků, které někdo vykradl dvakrát, třikrát, čtyřikrát. Jak může být pan ředitel neuvěřitelně nezodpovědný, že si myslí, že jeho se to netýká, že u těchto maturit to nenastane?

Co bude říkat potom, že čekal, že zloděj krade jen jednou? Ať jde zpátky na ministerstvo, na tohle nemá.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.