UČITELSKÉ NOVINY: „Zákonná povinnost majetkových přiznání ředitelů škol je neetická a urážlivá věc“

pátek 29. května 2009 ·

26. května 2009 vyšla v Učitelských novinách první část rozhovoru šéfredaktora Jiřího Freye s ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavou Kopicovou.

Z rozhovoru vybíráme:

V rámci zákona o střetu zájmů budou muset na konci školního roku ředitelé škol podávat majetková přiznání. Co si o tom myslíte?

Co vám na to mohu říci. Nic dobrého. Je to neetická nezodpovědnost, že něco takového budou muset dělat. Možná jim to zabere pouhé dvě hodiny, ale je to urážející. Navíc na ministerstvo školství dostaneme řádově deset tisíc majetkových přiznání a zatím ani nevíme, co s tím budeme dělat. Pro letošek už to nejde zastavit. Jsem z toho nešťastná a rozzlobená. Okamžitě předložím návrh na mimořádnou sněmovní schůzi, aby se tento sporný bod projednal. Aby příští školní rok už tato nepochopitelná zbytečnost neplatila.

Jedno z prvních vašich rozhodnutí bylo, že se státní maturity nebudou odkládat, že se spustí. Jste přesvědčena, že o jejich smyslu i náplni jsou přesně informováni studenti, jejich rodiče a především učitelé?

Co je precizně připravené? Před třemi lety na tomto místě jsem podala návrh na odložení státních maturit, protože opravdu nebylo možné je spustit. I dnes jsem přišla s určitými pochybami, ale když jsem si nechala předložit veškerá fakta, usoudila jsem, že když budeme soustředění a nezdržíme ten proces, podaří se smysl státních maturit naplnit. Jsem přesvědčená, že výhrady proti státním maturitám, jako je například nedokonalá logistika, jsme schopni zvládnout. Ale když se podíváme na současnou podobu maturit, kdy si školy samy vypracují otázky, pak studentské odpovědi samy vyhodnotí, tak horší už to být nemůže.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.