MŠMT: Nové iniciativy v odborném vzdělávání a přípravě

čtvrtek 21. května 2009 ·

V Kaiserštejnském paláci v Praze se 20. května 2009 uskutečnila další předsednická konference v oblasti vzdělávání. Na nové iniciativy ve středním a vyšším odborném vzdělávání se pod vedením českého předsednictví upřela pozornost zástupců sociálních partnerů, Evropské komise, Evropského parlamentu a výzkumných ústavů z celé Evropy.

České předsednictví dnes zahájilo další etapu spolupráce v oblasti odborného vzdělávání a přípravy, a to hned několik dnů po oficiálním schválení strategických dokumentů „Doporučení Evropského parlamentu a Rady k vytvoření evropského referenčního rámce pro zajišťování kvality " (EQARF) a „Doporučení Evropského parlamentu a Rady zřizující evropský systém kreditů pro odbornou přípravu" (ECVET).

Dnešní konferenci zahájila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová, která ve své uvítací řeči podpořila mobilitu v oblasti odborného vzdělávání. Konferenci řídil náměstek ministryně Jakub Dürr.

"Vzdělání je ve vztahu k naší konkurenceschopnosti čím dál zřejmějším faktorem číslo jedna. Mezinárodní spolupráce na zlepšení vztahu mezi nabídkou a poptávkou po odborné přípravě zároveň usnadňuje i přístup k celoživotnímu vzdělávání a mobilitě. Jde nám o uplatnitelnost absolventů odborných škol a učilišť na pracovním trhu. V současné ekonomické situaci je to zcela klíčové a v této oblasti nemůžeme šetřit," řekla na konferenci ministryně Kopicová.

ECVET jako metodologický rámec je novým evropským nástrojem, který by měl usnadnit identifikaci, hodnocení a uznávání dosažených výsledků učení středních a vyšších odborných škol a jejich jednodušší přenos mezi národními vzdělávacími systémy. Tímto způsobem se významně podílí na vytváření mezinárodní mobility, stejně jako mobility uvnitř jednotlivých zemí.

EQARF se obzvláště zaměřuje na zlepšení a hodnocení „výstupních" a „cílových" ukazatelů středního odborného vzdělávání a přípravy z hlediska tří klíčových politických priorit EU: zvýšení zaměstnatelnosti, zlepšení vztahu mezi nabídkou a poptávkou po odborné přípravě a podpory lepšího přístupu k celoživotnímu vzdělávání.

Čtěte více o této konferenci.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.