Ministryně Kopicová informovala poslance o stavu příprav nové maturity

čtvrtek 28. května 2009 ·

Na středečním jednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny zopakovala ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová, že v tuto chvíli nevidí důvod k dalšímu odkladu nové maturity. Poslankyně a poslance seznámila s podrobnou zprávou o stavu příprav.

Pro všechny rizikové situace, které by mohly nastat, máme připravena náhradní řešení," říká ministryně. Podle jejího názoru probíhají přípravy státní maturity dobře a ve všech klíčových oblastech se postupuje podle stanoveného časového plánu. Potvrdila to i detailní zpráva, kterou Kopicová předložila poslancům.

Školení školního managementu a maturitních hodnotitelů probíhá od 15. května, harmonogram výběrových řízení máme podrobně stanoven, logistické zajištění je navrženo s maximálními ohledy na proveditelnost a bezpečnost. Také jsem nechala zpracovat mapu rizik - všechna budou průběžně monitorována," vypočítává ministryně.

Klíčová bude především maturitní generálka na podzim tohoto roku. Ministryně Kopicová v této souvislosti upozornila, že vyšla vstříc požadavkům škol a místo generálky rozdělené na dvě části (říjen měl být věnován didaktickým testům a leden příštího roku písemným pracím), nyní se vše odehraje v jediném termínu. Testování tak bude mnohem věrohodnější . „Z hlediska škol jde o administrativně a logisticky daleko jednodušší variantu. Žáci navíc získají možnost vyzkoušet si v praxi přesnou simulaci celé maturity. Je to pro ně výhodnější, než kdyby dvě části generálky od sebe dělilo několik měsíců," vysvětluje Kopicová.

Generálka poslouží i Centru pro zjišťování výsledků vzdělávání (CZVV, dříve CERMAT), které maturitu připravuje, k odhalení a odstranění o případné drobné nedostatky.

Nová maturita bude explicitně obsažena ve vládním prohlášení. Pokračování v přípravách zkoušky tak, aby se mohla uskutečnit v příštím roce, je jednou z vládních priorit," uzavírá ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.