MfD: Valašské Meziříčí chce pro romské prvňáčky oddělenou třídu

sobota 16. května 2009 ·

Radnice ve Valašském Meziříčí hodlá od září otevřít na místní základní škole dvě první třídy, jedna bude pro romské děti, ta druhá pro ostatní žáky. S oddělením tříd podle barvy pleti nesouhlasí Romové ani odborníci, proti záměru se ostře postavil také ministr pro lidská práva a menšiny. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

Ze zprávy ČTK vyjímáme:

S rozdělováním dětí zásadně nesouhlasí ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. "Já to považuji za segregační proces, který je v realitě 21. století naprosto nemyslitelný. Vracíme se někam do Jihoafrické republiky 80. let," řekl MfD. Vyčleňování romských žáků do zvláštních tříd by prý mohlo být chápáno jako znevýhodňování.

Ohlas v médiích:

Radnice ve Valašském Meziříčí trvá na romské třídě
iDNES.cz - ‎Město Valašské Meziříčí trvá na tom, že v místní škole otevře v září jednu třídu, ve která budou výhradně romské děti. A ve vedlejší třídě jen děti "bílé". ...

Prvňáčky chce radnice rozdělit na bílé a romské
denik.cz - ‎Valašské Meziříčí /AKTUALIZOVÁNO, ANKETA/ - Bílí a Romové. Jedni chodbou doleva, druzí doprava. Tak bude vypadat 1. září v jedné ze škol ve Valašském ...

Bílí prvňáčci do 1.A, romští do 1.B. Škola rozdělí děti podle ...
iDNES.cz - ‎V září v jedné ze škol ve Valašském Meziříčí otevírají dvě první třídy. A už teď jsou rozhodnuti. Jedna z nich bude jen pro "bílé" děti, druhá zase pro Romy ...

Valašské Meziříčí odmítá tvrzení, že chce segregovat romské žáky
ROMEA - ‎Radnice Valašského Meziříčí se ohradila proti tvrzení, že se chystá na Základní škole Masarykova záměrně oddělovat skupinu romských dětí. ...

1 komentářů:

ignorant řekl(a)...
16. května 2009 v 22:49  

asi bych si dal dítě do jiné školy, ono se nějak neosvědčilo mít dítě ve třídě s nepřizpůsobivými. Tady bych odkázal na dříve elitní školu Boženy Němcové v Přerově. Nechat svému dítěti nadávat, vyhrožovat mu,... Proč ? I když tam mají asistenty, nic to neřeší. Kdo měl ruce, nohy tak rychle prchl na jinou školu. Hrůza. Je zajímavé, že Vietnamci, Ukrajinci, černoši,.. nikomu ve třídách nevadí, ale ten kdo se nechce vzdělávat, pracovat má zelenou a je nepostižitelný. Když je potrestán , tak pořád něco křičí o rasismu. Chtěl bych vidět ty naše odborníky - psychology jak tráví s těmito dětmi 6 hodin denně za 18 tisíc měsíčně ( nadtarify neexistují - padnou na asistenty ). Rozhodnutí bych nechal na rozhodnutí zastupitelstva Valašského Meziříčí a řediteli školy.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.