Martin Vlasák: Znamená školská reforma postupný zánik málotřídních škol?

středa 6. května 2009 ·

Učím na jednotřídní vesnické škole. Školská reforma pro nás znamenala kromě množství zbytečné administrativy také výrazné ztížení financování. Školy jsou financovány normativní metodou podle počtu žáků, což při menším počtu žáků znevýhodňuje naše typy škol. Dotace je z ministerstva školství přidělována již ne přes zrušené okresní úřady, ale prostřednictvím krajských úřadů, ty spravují větší množství škol a neznají tak konkrétní situaci všech škol. Došlo k výraznému odcizení státní správy.

1 komentářů:

ignorant řekl(a)...
6. května 2009 v 21:19  

Pravdou je, že malotřídní škola na vesnici je nositelem "života" a kultury v obci. Když zanikne, tak chcípl pes. Vesnice se začne vylidňovat - mladí odchází. Normativ však nelze obejít, to by byly zase diskriminovány i úplné ZŠ. Pokud má tedy obec zájem školu udržet, musí tedy obec jako zřizovatel patřičné peníze doplatit. Nevím, jak by jste se tvářil, kdyby váš kolega učící 30 žáků na úplné ZŠ dostával plat ve stejné výši jako Vy, který jich učíte v ročníku 5 - 10. Vám by to nevadilo, jemu však ano. Vím, že práce na malotřídní škole je mimořádně náročná - někde se učí i spojené ročníky, tedy příprava dvojitá, ale ....k tomu rušení při malém počtu žáků budou obce nuceny ekonomicky, hlavně v období krize ekonomické, potažmo obecních rozpočtů. Z podobných důvodů zaniklo v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století 65 % malotřídních škol. Žel, tento problém nelze zastavit

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.