Bohumil Kartous: Rasismus jako převrácená kauzalita v mysli české majority

pondělí 18. května 2009 ·

Britské listy: Návrh zřizovatele jedné valašskomeziříčské základní školy, tedy města samotného, na segregaci dětí podle barvy pleti, rozděluje českou společnost na dva tábory. Jeden se opírá o paradigma nepřijatelnosti rasové, etnické, náboženské či jiné sociální segregace, která byla na základě kulturního vývoje v západoevropském civilizačním okruhu oficiálně odmítnuta jako nepřípustná a na základě zkušeností s různými formami totality shledána zcela zhoubnou, potenciálně pro kteréhokoliv člena společnosti.

Z článku zveřejněného v Britských listech vyjímáme:

Druhý setrvává v představě, že rasová segregace je nejen přípustná, ale může být prospěšná nejen majoritě, ale i segregované minoritě. Smutnou senzací je, že právě druhý tábor se může daleko lépe opřít o jednání své vlastní politické reprezentace, která se honosí epitetem „demokratická“. Umožňuje to převrácení kauzality sociálního vyloučení a politika neuznávající základní lidské hodnoty.

České školství má dlouhou tradici rasové segregace, která ovšem vyplývá z postoje celé společnosti. Celá desetiletí byly romské děti umisťovány téměř automaticky do zvláštních škol s argumentem jejich snížených předpokladů ke vzdělávání. Aniž by se někdo zabýval tím, co je vlastně příčinou jejich „handicapu“. (...)

Paní Řápková, jak se zdá, směřuje v předčasných parlamentních volbách minimálně do poslanecké sněmovny za občansko demokratickou stranu (sic!) a její vzestup je takřka totožný s někdejším politickým vzestupem pana Čunka: politická strana, jejímž je politik či politička členem, předpokládá, že majoritní náklonnost k populistickým řešením prohlubujícím sociální vyloučení přinese popularitu nejen jednotlivci, který se populismu dopouští, ale zároveň celé straně.

Způsob myšlení, který dovoluje etablovaným politickým stranám, aby se přichylovaly k těmto mimořádně nebezpečným propagandisticko politickým tendencím, je přitom stále tentýž, jak jej známe z různých fašistických, nacistických nebo čistě rasistických schémat minulosti: zdánlivý boj za právo a spravedlnost těch, kdo jsou k nim nadáni, s více či méně artikulovaným zatížením „vinou a trestem“ těch ostatních. Někdy na úrovni úplné masové likvidace, někdy „jen“ na úrovni prohloubení jejich sociálního vyloučení s další „perspektivou“ poté, kdy se „polepší“.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
18. května 2009 v 22:31  

Nesouhlasíte-li s rasovou segregací na ZŠ Masarykova ve Valašském Meziříčí, prosím podpořte naši skupinu na Facebooku Proti rasové segregaci žáků.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.