ÚIV: Příjmy učitelů regionálního školství za rok 2008 mírně vzrostly

čtvrtek 23. dubna 2009 ·

Průměrný měsíční plat učitelů v regionálním školství se vloni meziročně zvýšil o 3,4 % na 24 661 Kč. Nejvíce pobírali učitelé konzervatoří pro žáky se zdravotním postižením, a to průměrně 27 866 Kč, naopak nejnižší příjem měli učitelé v mateřských školách, a to 19 841 Kč. Vyplývá to ze statistických analýz Ústavu pro informace ve vzdělávání, který pravidelně zpracovává materiál Zaměstnanci a mzdové prostředky. Průměrná měsíční mzda za celou oblast vzdělávání činila v minulém roce 22 155 Kč, čímž se pohybovala pod celorepublikovým průměrem (ten podle údajů ČSÚ činil 24 282 Kč, v nepodnikatelské sféře pak 23 337 Kč). Ve vzdělávání byl zaznamenán meziroční růst průměrné měsíční mzdy o 3,8 %, tj. o 812 Kč.

Regionální školství

Průměrná měsíční nominální mzda/plat - průměrné měsíční nominální mzdy/platy zaměstnanců regionálního školství dosáhly v roce 2008 pro kategorii zaměstnanci celkem 20 519 Kč. Nejvyšší průměrnou měsíční mzdu/plat v rámci regionálního školství pobírali zaměstnanci konzervatoří pro žáky se zdravotním postižením, a to 26 620 Kč, nejnižší zaměstnanci mateřských škol, a to 17 544 Kč.



Veřejné vysoké školy

Průměrná měsíční nominální mzda - v průměru v roce 2008 pobírali zaměstnanci veřejných vysokých škol 30 535 Kč. Meziroční růst průměrné měsíční mzdy dosáhl 4,4 %.
Průměrná měsíční mzda = finanční prostředky státního rozpočtu bez prostředků VaV (výzkum a vývoj), ESF (Evropský sociální fond) a OON (ostatní osobní náklady).


Průměrná měsíční mzda/plat učitelů v regionálním školství byla 24 661 Kč.



Veškeré informace v této tiskové zprávě jsou zpracovány bez údajů za zaměstnance státní správy (MŠMT, ČŠI).

Na webových stránkách Ústavu pro informace ve vzdělávání www.uiv.cz mezi tiskovými zprávami naleznete podrobnější tiskový materiál k Zaměstnancům a mzdovým prostředkům za 1.–4. čtvrtletí 2008, který navíc obsahuje informace o počtech zaměstnanců v regionálním školství i na veřejných vysokých školách a o mzdových prostředcích vynaložených ze státního rozpočtu do školství. Materiál také nabízí porovnání průměrné měsíční mzdy/platu v ČR s průměrnými měsíčními příjmy ve vzdělávání.

Ke stažení:

Tiskový materiál - DOC, PDF

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.