MŠMT: Konference k učitelskému standardu proběhla úspěšně

čtvrtek 23. dubna 2009 ·


Konference k připravovanému Standardu kvality profese učitele, kterou pořádala Stálá konference asociací ve vzdělávání (SKAV), skončila pro odcházejícího ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ondřeje Lišku úspěšně. Účastníci vyjádřili naději, že Liškův nástupce ve funkci bude v projektu pedagogického standardu pokračovat.

Ministr ve svém vystoupení zopakoval, že dokument podobný standardu má řada vyspělých evropských zemí a české školské veřejnosti zatím citelně chyběl. „Perspektivně by měl standard představovat důležitý příspěvek z hlediska profesního růstu a také finančního ohodnocení učitelů," připomněl Liška.

Podle ministra je důležitý také způsob vzniku standardu. Pedagogická veřejnost jej musí vzít za svůj, jinak by neměl žádný smysl. „Proto jsme dokument představili jen v hrubých obrysech s tím, že bude dotvořen na základě připomínek, námětů i kritiky, které se objeví v diskusi se školskou veřejností," vysvětluje Liška.

Diskuse prý zatím probíhá konstruktivním a přínosným způsobem, byť mnohdy velmi kriticky. „Učitelky a učitelé samozřejmě dávali zpočátku najevo oprávněnou skepsi. V minulosti byli mými předchůdkyněmi a předchůdci již mnohokrát vyzváni k tomu, aby se zapojili do diskuse nad tím či oním. Jejich připomínky pak ale většinou nikdo nerespektoval. Tentokrát to bude jinak," řekl odstupující ministr.

Zástupci SKAV vyjádřili naději, že nový ministr či nová ministryně budou v diskusi o standardu a zpracování připomínek školské veřejnosti pokračovat. Zahájení profesní diskuze o Standardu kvality profese učitele je podle SKAV důležitý krok. „Zároveň je však nezbytné vytvořit finanční i organizační podmínky, aby standard spoluvytvářeli sami učitelé a další vzdělavatelé, jinak by standard neměl smysl," upozorňuje předsedkyně SKAV Jaroslava Simonová.

Účastníci konference z řad učitelů, ředitelů, zástupců pedagogických iniciativ, pracovníků krajských úřadů a školské inspekce podle Simonové ocenili v diskuzi i závěrečným potleskem ochotu ministra vést dialog s učiteli a naslouchat názoru odborníků a lidí z praxe.

7 komentářů:

Tomáš Jurčík řekl(a)...
24. dubna 2009 v 0:03  

Standard kvality učitele a s ním spojený i kodex učitele by podstatně reálněji vznikaly za předpokladu existence pedagogické komory. Můžeme vytvořit sebedokonalejší předpisy, ale ty nebudou mnoho platné, pokud nebude někdo, kdo bude jejich naplňování průběžně sledovat.
Sto třicet exekutorů svou komoru má, tisíckrát víc pedagogů ji mít nemůže?

Anonymní řekl(a)...
24. dubna 2009 v 10:40  

to neni ono, to je osekane, divne, to uz byla lepsi stara ceska skola....

Anonymní řekl(a)...
24. dubna 2009 v 20:41  

Pořád jsem nepochopil, jak a z čeho se bude standardizovat těch 20 % neaprobovaných učitelů

Anonymní řekl(a)...
24. dubna 2009 v 21:07  

z niceho, skolstvi je postavene cele na hlavu, jak se vybiraji reditele , konkurzy fraska, neaprobovani vesele uci dal..at se jdou s tim nekam vycpat, sikana aprobovanych... kdo uci, je matka tereza

ignorant řekl(a)...
25. dubna 2009 v 22:05  

Ke standardu učitele by se měli vyjadřovat především učitelé - měl by vyjít zdola. Ono je to však naopak - vytvořili ho úředníci - pedagogičtí fundamentalisté. V podstatě až na pár učitelů, kteří chodí na stránky MŠMT,EDU a česká škola o obsahu nikdo nic neví. To je tedy diskuze ? Je tedy nutná pedagogická komora - již jen kvůli medializaci problému školství. Pedagogická komora však v žádném případě není po chuti VÚP + NIDV a samozřejmě úředníkům MŠMT. Takto si skutečně mohou dělat , co chtějí.

Janek Wagner řekl(a)...
25. dubna 2009 v 23:32  

Re ignorant: Na http://standarducitele.rvp.cz/ je poměrně rozsáhlá diskuse. Nepamatuji téma, které by vyvolalo takovou reakci. Obávám se, že na pedagogickou komoru taková reakce nebude.

ignorant řekl(a)...
26. dubna 2009 v 18:57  

To jistě - jednalo se však o desítky, možná stovky z 250 000 zaměstnanců škol

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.