Reakce na článek "Obrana standardu"

pátek 27. března 2009 ·

Vladimír Srb, manažer pracovní skupiny pro tvorbu Standardu kvality profese učitele, reagoval na náš včerejší článek.

Vážený pane Wagnere,

dnes jsem si přečetl Váš článek "Obrana standardu" na www.ceskaskola.cz .

Velmi se mi líbí Vás iniciativní, tvůrčí a konstruktivní přístup k diskusi o standardu (tři zahraniční příklady, dotazník...).

Na druhou stanu mne překvapil a znepokojil tento Váš text:

"Pokud ale tyto materiály (analýzy zahraničních standardů) tým dnes nebo zítra nezveřejní, není možné, podle mne, od něj už nic racionálního očekávat a bude nutné prosadit všemi prostředky jeho okamžité rozpuštění."

V Pracovní skupině pro tvorbu standardu děláme vše pro to, aby veřejná diskuse probíhala zcela transparentně a v atmosféře vzájemného respektu. Proč tedy vnášet do diskuse takto útočný (konfrontační) tón? Takové výroky se hluboce dotýkají většiny lidí a vyvolávají v nich zcela nekonstruktiní emoce jako hněv nebo smutek. Konfrontační komunikace spolehlivě ničí věcný a kolegiální diskusní vztah. Každou svou větou přece nastavujeme atmosféru diskuse a ovlivňujeme, co se v dané diskusi považuje za normu. Proč tedy zavádět právě takovéto komunikační normy? Proč by měli právě učitelé používat útok a konfrontaci jako tolerovanou formu odborné diskuse?

Velmi si Vážím Vaší kvalitní práce na www.ceskaskola.cz a budu potěšen, pokud budeme sdílet své názory neagresivním způsobem.

Co se týče věcného obsahu Vašeho dotazu:

Podle mých informací pracovní skupina v přípravné fázi (tj. minulý rok) studovala a diskutovala mj. standardy těchto zemí:

1. Austrálie
2. USA
3. Rakousko
4. Slovinsko
5. Nizozemí
6. Velká Británie
7. Skotsko
8. Slovensko (fáze příprav)
9. Dánsko
10. Německo

Pro tyto účely si členové pracovní skupiny vytvořili pracovní verze překladů a komentářů k těmto standardům. Získané zkušenosti zohlednili při formulaci textů předkládaných k diskusi o standardu a při přípravě instrukcí pro první fázi veřejné diskuse - zejména při formulaci prezentace Standard v otázkách a odpovědích. Během první fáze veřejné diskuse budou tyto analýzy dokončeny, aby mohly být veřejně dostupné ve druhé fázi diskuse (tj. během června).

Co jsme schopni zajistit v poměrně krátké době je zveřejnění seznamu odkazů na zahraniční internetové stránky, na kterých jsou zahraniční standardy ihned dostupné (zvládneme to během příštího týdne).

Já, jako manažer pracovní skupiny, jsem byl najat před měsícem, abych přípravil podmínky pro co nejkvalitnější odbornou diskusi, která zapojí co nejvíce zástupců klíčových skupin, tj. zejména učitelů. Mým hlavním cílem je obnovit důvěru učitelů ve smysluplnost veřejné diskuse o tématech kvality vzdělávání - včetně upozornění na nezbytné rozsáhlé investice společnosti do této sféry. Osobně jsem naprosto přesvědčen poctivosti této diskuse a sám tuto tyto podmínky garantuji. Domnívám se, že se zde učitelům znovu otevírá možnost ovlivňovat kvalitu své profese a znovu opravněně požadovat i podmínky, které nezbytně potřebují pro svou kvalitní práci.

Napište mi, prosím, jestli máte zájem i o další informace - a o jaké. A také zda trváte na konfrontačním přístupu či nikoli.

Pokud budete chtít zveřejnit můj email, žádám Vás, abyste jej uveřejnil pouze jako celek.

Napište mi také, prosím, telefonický kontakt na Vás (mobil i pevou linku).

S úctou a s očekáváním spolupráce,

Vladimír Srb
manažer pracovní skupiny pro tvorbu standardu kvality profese učitele.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.