Oldřich Suchoradský: Nová X-knihovna v Hradci Králové

úterý 10. března 2009 ·

X knihovna je obecným označením nové budovy Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové, otevřené v loňském roce na břehu Orlice. Označení vyhází z tvaru budovy, která kopíruje jedno z posledních písmen abecedy. V čase kdy došlo v Praze k definitivnímu zavrhnutí realizace Kaplického návrhu na výstavbu nové budovy Národní knihovny, podařil se v Hradci realizovat neméně odvážný projekt důstojného stánku knižní kultury. Ani tento návrh to neměl a nemá v očích odborníků i veřejnosti nijak jednoduché. O její podobě i funkčnosti se i v Hradci vedly vášnivé diskuse.

Nové moderní knihovny jsou znakem současné doby nejen u nás, ale na celém světě. Je to paradox, že právě knihám je v době elektronizace informací všude věnována taková mimořádná pozornost. Vždyť knihám a jejich úloze je podle některých prognostiků odzvoněno a čeká je ústup a postupné zapomnění.  Možná právě proto se tímto způsobem zastánci zachování staleté tradice brání výstavbou monstrózních stánků odvěké studnice lidského poznání a kultury.

Jako knihovník té nejmenší obecní knihovny jsem během své 40 let trvající nepřetržité činnosti navštívil desítky nejrůznějších knihoven. Od těch nejmenších v zapadlých vískách, až po ty největší a moderní ve velkoměstech. Ač působily v různých podmínkách a sloužily různým čtenářům, vždy se snažily naplnit roli místa plně sloužícího knihám a jejich čtenářům. Se skupinou knihovníků jsem měl možnost navštívil budovu nové hradecké knihovny a stal se jedním z pozorných posluchačů při prohlídkového okruhu všech pater tohoto architektonicky zajímavého objektu. Při prohlídce jsme měli možnost  seznámit se s provozem i  zařízeními sloužícími knihám, za doprovodu informované průvodkyně. A jak knihovna obstála v očích praktika, který věnoval značnou část života propagaci a šíření slávy knížek?

Prvý dojem byl vpravdě šokující. Důvodem nebyla tolik diskutovaná neobvyklá architektura budovy. Nevadily mi ani její vnější tvary a neomítnutý hrubý beton  venkovního pláště, s desítkami kruhových oken připomínající díry v sýru. Zarazilo mě, že stejně hrubý beton zůstal bez úprav i v prostorách uvnitř budovy. Cítil jsem se ztracený a doslova utopený v rozlehlých prostorách  pater moderní stavby. Hledal očima oporu sálech studoven a  mezi nekonečnými regály knih ve volném výběru. Ve svých představách mám knihovnu zafixovanou, jako intimní a uzavřený prostor, kde jsou knihy hlavním tématem všeho, co se tam nachází. V hradecké X-knihovně se regály a knihy ztrácely ve vodopádu architektonických prvků. Kulatá okna zdobící  budovu zevnitř navozovala dojem víceúčelové haly,  určené spíše k multimediálním produkcím.

Tyto počáteční zdrcující dojmy se s pokračující prohlídkou zařízení začaly postupně měnit. Zvykal jsem si a začal si uvědomovat a oceňoval funkčnost  a promyšlenost zařízení moderní stavby. Její nenápadné, ale dokonalé nasvětlení umělým, ale i přirozeným světlem z proskleného stropu ve středu budovy, vytvářející její jedinečnou atmosféru. Postupně jsem stále více chápat přehledné a pro návštěvníka logicky srozumitelné uspořádání celého prostoru. Začal jsem najednou vidět místa, která mohou moderního člověka oslovit a zaujmout. Vnímal jsem neustálou, ale nevtíravou přítomnost moderních elektronických  technologií, které tu nejsou jenom nějakým samoúčelem, ale stále přítomnou nabídkou pro snazší a jednodušší orientaci při hledání informací čtenářem.

Po několika hodinách jsme ukončili  prohlídku u hlavního východu z knihovny. Silné dojmy doznívaly a postupně se ve mně rostl pocit, že jsem navštívil místo, které unese nároky člověka 21. století a může dobře sloužit lidem této éry. A to jsem nestačil navštívit připojenou galerie a s knihovnou související kavárnu. To si nechám na nějakou příští návštěvu, aby těch dojmů nebylo najednou až příliš mnoho. Přesto jsem si ještě stačil všimnou funkčních garáží sloužících návštěvníkům knihovny. Ve vzpomínce mi na dlouho zůstaly neobvyklé průhledy kruhovými okny budovy na krajské město ve všech možných úhlech a z různých světových stran. Uvědomil jsem si uvážené umístění stavby, jen pár kroků od historického středu města, dobře dostupné veřejnou městskou hromadnou dopravou, přímo uprostřed areálu moderních vysokých a středních škol, dobře se nabízející studentům k dennímu využívání.

Hradecká X-knihovna je skutečně neobvyklým a moderně pojatým stánkem vzdělanosti a kultury současného člověka. Doporučuji každému, kdo  přijede do Hradce Králové, aby si našel čas a novou knihovnu navštívil. A ze své osobní zkušenosti radím vnímat prostory a provoz knihovny všemi smysly, postupně a bez předsudků. 
 
 
 
 
 
 
 



Oldřich Suchoradský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.