MŠMT: Stanovisko MŠMT k závěrům NKÚ ve věci MS v klasickém lyžování v Liberci

pondělí 2. března 2009 ·

MŠMT zveřejnilo své podrobné stanovisko k závažným zjištěním NKÚ ohledně Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Podle ministra Ondřeje Lišky je šampionát úspěšnou akcí, jejíž sportovní přínos je i z mezinárodního hlediska obrovský. Zároveň však existují oprávněné pochybnosti o financování příprav mistrovství.

„Z našeho stanoviska vyplývá, že v závěrech kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu je sice řada nedostatků a nepřesností, ale to nic nemění na podstatě věci," říká ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška. „Základní chyba se stala už na začátku, v letech 2004 - 2006, kdy byla akce bez jakékoliv hlubší rozvahy schválena vládou bez potřebného nastavení řídící a organizační struktury samotného mistrovství se všemi nutnými kontrolními mechanismy.  Následně se začalo s  navyšováním rozpočtu.Bohužel není úplně neobvyklý postup na začátku akci  takto finančně podcenit.  Šampionát jsem „zdědil" na konci roku 2007, když jsem se stal ministrem. Ale říkám zcela vážně, že kdybych na tyto věci měl vliv už dříve, velmi bych zvažoval, zda mistrovství za těchto podmínek vůbec pořádat. Myslím, že z toho plyne poučení a varování před akcemi velkého formátu, u kterých je zvlášť potřebná důsledná finanční rozvaha."

Pochybení, na která poukázal NKÚ, se vztahují v drtivé většině k období 2005-2008. Po jmenování Ondřeje Lišky ministrem došlo podle ministrových slov ke přesnějšímu nastavení systému vnitřní kontroly investičních akcí na MŠMT. Nejvýznamnější výhrady NKÚ se navíc týkají postupu města Liberec a Technické univerzity v Liberci. „Způsob, jakým se v Liberci utrácely peníze, pokládám za přinejmenším problematický. Z dosavadních informací vyplývá, že následná kontrola bude moci potvrdit zda a v jakém rozsahu k případným pochybením došlo. Pokud Finanční úřad, který je k tomu oprávněn, objeví nějaké nesrovnalosti, předpokládáme, že takto vynaložené prostředky budou vráceny do státního rozpočtu," uzavírá ministr Liška.

Příloha:

Stanovisko MŠMT.doc Stanovisko MŠMT.doc (59kB DOC)



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.