Vyjádření k obvinění Jaromíra Jirsy

středa 11. února 2009 ·

V rámci večerních Událostí v pondělí 9. února 2009 byla na ČT1 odvysílána reportáž o podjatosti soudce JUDr. Jaromíra Jirsy. Tato zpráva se také objevila téměř na všech českých zpravodajských serverech. Šéf ČSSD Jiří Paroubek v pondělí vyzval ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, aby zahájil kárné řízení proti soudci Jaromíru Jirsovi ve věci rozsudku soudního sporu ČSSD s pplk. Janem Kubicem. Podle pana Paroubka soudce Jirsa porušil právo na spravedlivý proces tím, že se 12. 11. 2008 zúčastnil panelové diskuze na VŠE vedle Jana Kubiceho. Jako organizátoři cyklu studentských debat Doba Železná a Kožená bychom se k této události rádi vyjádřili.

Je s podivem, jaké pozdvižení může u některých politiků vyvolat poznámka pronesená na veřejné debatě se studenty. Debata k tématu „Kdo bude hlídat hlídače“ se měla zabývat nezávislostí soudů a policie na politické moci. Pana Kubiceho a pana Jirsu jsme pozvali jako dva výrazné, mediálně známé představitele policie a justice. Není nám jasné, jak lze z jejich společné účasti na veřejné debatě vyvozovat politické spiknutí proti té či oné straně. Rozhodně to nelze odvodit z výroků pronesených se zřejmou ironií, kterou studenti narozdíl od politiků dovedou rozpoznat. Jsme přesvědčeni, že o naplnění zákonných podmínek podjatosti soudce Jirsy nemůže být řeč.

Celá debata probíhala na akademické půdě a ve studentském prostředí. Z toho důvodu nás dvojnásob mrzí, že se z ní vytvořila umělá a celkem trapná aféra. Byli bychom pro příště politikům vděční, kdyby ze svých půtek studenty vynechali a do budoucna nezneužívali studentské prostředí ke svým sporům.

Za studentskou iniciativu Inventura demokracie

Silvie Mitlenerová

Kontakty: inventurademokracie@suuk.cz

mitlenerova@ukmedia.cz

jakub.bachtik@gmail.com




tisková zpráva

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.