Učitelé se budou vzdělávat on-line, kdykoliv budou chtít

úterý 3. února 2009 ·

Učitelé v Ústeckém kraji budou moci studovat pomocí atraktivní metody eLearningu, aniž by opouštěli třídy a jezdili na několikadenní semináře – a to v rámci projektu s názvem Educa, který má znalosti a dovednosti pedagogů rozšířit na úroveň moderní a zajímavé výuky, a zatraktivnit tak ve výsledku studentům a žákům každodenní studium. Do konce července 2011 se uskuteční několik desítek kurzů, prezenčních setkání, workshopů i zahraniční exkurze.

Vzdělávat se v nejmodernějších a inovativních metodách, zdarma a bez lektora dýchajícího vám za krkem, se dá i „při kafíčku“, v teple domova, ve volném čase, aniž by tím jakkoliv utrpěla kvalita výuky. Ba naopak. Takzvané tutorované on-line kurzy, kterých se budou moci v příštích dvou a půl letech zúčastnit pracovníci škol v Ústeckém kraji, se stávají vyhledávanou formou sebevzdělávaní i těch nejzarytějších kantorů. „Rádi bychom změnili pohled pedagogů na moderní formy vzdělávání a jejich praktické zavádění do běžné výuky. Naším cílem je rovněž rozšířit nabídku dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v Ústeckém kraji, zaměřenou na aktuální potřeby učitelů na prahu 21. století. Ve výsledku si v našem projektu učitel může obnovit a doplnit znalosti z obsluhy počítače, osvěžit si základy němčiny či angličtiny a naučí se jak správně vytvořit a řídit - tutorovat - svůj vlastní eLearningový kurz, a to vše pomocí atraktivní, individuální a přizpůsobivé formy eLearningu, která šetří čas i peníze,“ uvedl Pavel Staněk, vedoucí projektu, jehož realizátorem je občanského sdružení Genesia z Mostu. Aktivity projektu jsou určeny pracovníkům škol všech typů v Ústeckém kraji, ať jde o základní či střední školy.  

Tutor není sprosté slovo 

S procesem přeměny z učitele na tutora má tým, který za inovativním nápadem stojí, velké zkušenosti. V minulosti totiž přímo realizoval projekt „Profesní vzdělávání tutorů eLearningových kurzů v Ústeckém kraji“. „Tutor není sprosté slovo, jak by si někdo mohl myslet. Tutor je  učitel, lektor distanční formy studia, tedy eLearningového vzdělávání, “ vysvětluje Pavel Staněk. Je oporou pro „žáka - samostudenta“, jemuž tvoří druhý článek dialogu - učitele, přestože jde o učitele fyzicky nepřítomného, s nímž „žák“ komunikuje především virtuálně. Jde o konzultanta, zadavatele úkolů i hodnotitele v eLearningovém vzdělávání.

Kontakt s tutorem je – ačkoliv se to nezdá – velmi úzký a flexibilní. Tutor cíleně řídí celý on-line kurz, vede pravidelné diskuse s účastníky kurzu ve virtuální učebně, odpovídá na konkrétní dotazy, dle časového plánu kontroluje postup jednotlivých studentů v plnění úkolů, testů a cvičení a kvalitu zpracování. Tutor je k dispozici studentům po celou dobu samostudia, které trvá přibližně 1 měsíc a je doplněno třemi prezenčními workshopy.  „Tutor  musí frekventantům kurzu odpovědět do 48 hodin,“ zmínil Pavel Staněk a dodal: „Jde opravdu o efektivní a flexibilní metodu vzdělávání, bez kterého se moderní učitel neobejde, pokud chce držet krok s pokrokem a hlavně se svými žáky, kteří vyžadují stále nové, originální a technicky pokročilé vedení.“ 

„Stačí se jen přihlásit“

Připraveno budou celkem tři desítky eLearningových kurzů (příklady viz příloha níže), na které se již brzy budou moci učitelé začít přihlašovat. Slogan „Je to jednoduché - stačí se jen přihlásit“ má tak dvourozměrný význam: Kromě přihlášení do kurzu a přihlášení na www.educaweb.cz je symbolem nejčastějšího pohybu ruky, který sami učitelé vidí ve školních řadách u svých žáků, pokud se tito chtějí přihlásit o slovo!  

Cíle a aktivity projektu Educa budou po celém Ústeckém kraji prezentovány na  sedmi informačních seminářích pro širokou pedagogickou veřejnost, která hledá informace o moderních metodách eLearningu a o možnostech jeho využití ve výuce i mimo ni. „První dva semináře se bude konat v Mostě a v Chomutově. Ostatní pak budou následovat v dalších městech. Termíny budou zveřejněny na www.educaweb.cz,“ doplnil Pavel Staněk. 

V rámci projektu bude – nejspíše ještě v lednu - zřízeno rovněž poradenské centrum Ústí nad Labem. „Jeho cílem bude asistovat pedagogům z Ústeckého kraje při řešení profesně odborných problémů, a to především ve vztahu k žákovi,  šířit a zprostředkovávat výměnu dobrých zkušeností s moderními formami výuky, realizovat workshopy zaměřené na aktuální témata spojená s pedagogickou praxí. Centrum bude k dispozici v určených dnech odpoledne všem pracovníkům škol z Ústeckého kraje a bude mít i svou internetovou podobu,“ uvedl Pavel Staněk. 

Projekt je realizován občanským sdružením GENESIA s podporou partnerů projektu, a to společností ASISTA, s.r.o. a RENTEL, a.s. Spolupracující organizací projektu je Centrum celoživotního vzdělávání pedagogické fakulty UJEP v Ústí nad Labem. Další doplňující informace o projektu jsou k dispozici na níže uvedených kontaktech realizátora a postupně také na www.educaweb.cz



tisková zpráva

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.