SCIO: Trenér nepotřebuje nic garantovat. Důležité je, že na maturitu skutečně připravuje

pondělí 16. února 2009 ·

Webový server Česká škola publikoval v pátek vyjádření organizace CERMAT, jehož cílem bylo relativizovat přínos projektu Trenér (od společnosti Scio) pro studenty a vyučující, kteří se připravují na novou podobu maturity. Za společnost Scio bych tímto rád uvedl informace obsažené v článku na pravou míru.

V článku s názvem Trenér nemůže garantovat přípravu na maturitní zkoušku se mimo jiné uvádí, že Trenér je produktem komerčním, nikoli centrálně vytvořeným a garantovaným materiálem. Společnost Scio tyto informace nijak nepopírá. Skutečnost, že je produkt komerční povahy, však ještě neznamená, že nedokáže splnit svůj účel, kterým je v tomto případě příprava studentů na novou maturitu. Projekt Trenér není založen na pouhém vyvěšení testů na webu (jako je tomu v případě ilustračních testů a zadání na portálu Nová maturita), ale i na vyhodnocení testů pro studenty i školu, a to ihned po vyřešení všech úloh. Trenér připravuje studenty na základní, tedy nižší úroveň nové maturity ve čtyřech předmětech, kterými jsou český jazyk, matematika, anglický a německý jazyk. Příprava je zacílena na didaktické testy ve společné části maturity. Kromě didaktických testů budou ještě studenti v rámci maturity absolvovat v jednotlivých předmětech další části zkoušky. Na ně se příprava Trenér nevztahuje a  společnost Scio nic takového netvrdí. 

Pracovníci organizace CERMAT se v článku na České škole snaží naznačit, že využití komerčního produktu Trenér je pro školy a studenty zbytečné. Argumentují přitom dostupností bezplatných ilustračních testů a zadání na portálu Nová maturita. Pokud by tyto materiály školám postačovaly, jistě by o projekt Trenér nebyl takový zájem, jaký zaznamenáváme. Učitelé i studenti si nejspíš uvědomují, že testy, které CERMAT nabízí bezplatně ke stažení (od podzimu 2008 "nově") nejsou materiálem novým, ale použitým již v rámci projektu Maturita nanečisto v roce 2006. Za tři roky tedy CERMAT školám a studentům žádnou novou možnost přípravy na maturitu nenabídl, přestože činnost této instituce stála daňové poplatníky desítky milionů korun. Studentům by zajisté více prospělo, kdyby se pracovníci CERMATu usilovněji věnovali skutečné přípravě maturit, než kritice komerčních produktů, jejichž ambicí je skutečně školám a studentům pomáhat.

Fakt, že tisíce studentů, jichž se v příštím roce nová maturita dotkne a rozhodne o jejich dalším osudu, dodnes netuší, zda mezní hranice úspěšnosti maturit bude stanovena až po ukončení zkoušek nebo předem (v takovém případě by se slušelo mezní hranici oznámit s dostatečným předstihem), je zarážející a poukazuje na nezodpovědnost tvůrců maturit. 

Informace o projektu Trenér je možno ověřit na www.scio.cz/trener

Marek Numerato, www.scio.cz, s.r.o.



SCIO

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.