Pedagogická fakulta nabízí středoškolákům multimediální novinku: Film Začalo to na pajdáku dali do rámečků

středa 18. února 2009 ·

Netradiční formu, krátký filmový příběh, zvolila Pedagogická fakulta (PdF) Ostravské univerzity v Ostravě (OU) k propagaci vysokoškolského studia mezi středoškoláky našeho kraje. Její film pod názvem „Začalo to na pajdáku“ měl dnes dopoledne svou premiéru a křest v budově PdF na Mlýnské ulici. Na křtu vystoupila francouzská zpěvačka Céline Bossu*, jejíž impozantní hlas vtiskl filmu neopakovatelný ráz.

„To bylo poprvé, co mě pohled na skripta vzrušil,“ uvedl s nadsázkou sobě vlastní hned po prvním pracovním promítání děkan fakulty Josef Malach. Jeho vtipná glosa film asi nejlépe vystihuje. Je to obyčejný příběh mladého muže, vyprávěný jím samotným. Muže,  jehož kariéru úspěšně nastartovalo právě studium na Pedagogické fakultě OU.

„Zprvu jsem trochu váhal, zda točit zrovna film. Ale po přečtení scénáře, který na můj námět napsala Hana Jenčová, jsem už nepochyboval,“ uvedl proděkan pro rozvoj PdF a ředitel Metodického a evaluačního centra (MEC) OU**  Martin Malčík. „Film*** byl natočen za pouhé dva dny a s minimálními náklady díky nadšení a pracovnímu nasazení filmového štábu vedeného Hanou Jenčovou,  přestože se většina jeho členů před natáčením neznala,“ uvedl dále Malčík.

Hlavním hrdinou příběhu je úspěšný absolvent PdF a vypravěč v jedné osobě. Pracovní povinnosti jej jednoho dne znovu přivedou na jeho Alma mater. Prochází jednotlivými prostorami a vzpomíná, co všechno tu zažil. Film je procházkou po nejstarší a největší fakultě Ostravské univerzity. Procházkou, při níž se divák, potenciální vysokoškolák, dozví, co jej na této fakultě během studia i ve volném čase čeká. Zjistí také, kde může  na webu PdF snadno a rychle nalézt nejen informace o studiu, ale získá i fakta přímo o jednotlivých studijních oborech**** a možnostech studia v zahraničí. 

  „Film je bezplatnou vstupenkou na Pedagogickou fakultu nejen pro studenty 30 středních škol Moravskoslezského kraje, v jejichž školách je umístěna novinka - multimediální rámečky***** s filmem, ale pro každého návštěvníka webu www.odf.osu.cz,“ řekl dále děkan Malach. „Zájemci o  vysokoškolské studium si mohou zásluhou filmu Pedagogickou fakultu prohlédnout, aniž by do ní vůbec vstoupili,“ dodal Malach. 
 
*
Céline Bossu

Rodačka z francouzského Lyonu náhodně ve své vlasti vyslechla pouliční vystoupení kytaristy a houslisty z Ostravy. Natolik ji zaujalo, že si s nimi chtěla zazpívat. Od té doby s nimi zpívá dodnes. Její domovskou scénou je folkový klub Bumerang na Stodolní, kde vystupuje se skupinou Hluční sousedé. Měla pohnutý osud, ve třinácti onemocněla rakovinou štítné žlázy a lékaři jí nedávali naději, že ještě kdy bude vůbec mluvit. Pevnou vůlí a pravidelným cvičením přiměla své hlasivky nejen znovu mluvit, ale dokonce i zpívat. http://www.hlucnisousede.cz/

**

Metodické a evaluační centrum (MEC)

Je  obecně prospěšnou společností založenou v březnu 2006, jako nezisková organice Ostravské univerzity v Ostravě. Cílem je zvyšování efektivnosti vzdělávání prostřednictvím podpory zabezpečování kvality vzdělávání. Nejdůležitějším cílem je zvyšování kvality jednotlivých škol, učitelů, managementu škol a v neposlední řadě žáků a studentů. http://www.mecops.cz/
 

***
Krátkometrážní film „Začalo to na pajdáku“

Námět: RNDr. Martin Malčík, Ph.D.; Scénář: Hana Jenčová; Kamera, střih: Milan Jurček; Produkce: Mgr. Stanislav Procházka, Jan Bezecný; Režie: Hana Jenčová, Milan Jurček. Vyrobeno pro Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity v Ostravě roku 2009. http://pdf.osu.cz/index.php?id=5503 
 

****

Studijní obory

Mj. se na PdF OU dají studovat obory bohemistika v praxi, výtvarná výchova se zaměřením na vzdělávání, rekreologie, český jazyk se zaměřením na vzdělávání, hudební výchova se zaměřením na vzdělávání, matematika se zaměřením na vzdělávání, sociální pedagogika – prevence a resocializace, speciální pedagogika, vychovatelství, informační technologie ve vzdělávání, pedagogické studium, učitelství pro mateřské školy. 

K novinkám na PdF patří studijní obor andragogika, která je nezbytná pro  oblast celoživotního vzdělávání s orientací právě na proces vzdělávání dospělých. Nově je akreditována také pedagogika.

http://pdf.osu.cz/index.php?kategorie=1104 

***** 

Multimediální rámečky 

Pedagogická fakulta zlepšila systém komunikace se školami (s pedagogy a žáky). Informační rámečky budou přinášet jak informace o nových službách a produktech PdF OU, tak i propojovat tradiční a stávající informační toky, propagovat již fungující služby a celkově napomáhat vytváření synergických (společně působících) efektů v oblasti využívání informací a služeb v daných školách. Toto koncepční řešení bude v plné míře akceptovat zásady moderního stylu přenosu informací.
 



tisková zpráva

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.