MŠMT: Maturita bude, panika je zbytečná

pátek 27. února 2009 ·

Při včerejším jednání Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny kritizoval jeho předseda Walter Bartoš stav příprav státní maturity. Vzhledem k medializaci celé věci uvádí MŠMT touto cestou některé informace na pravou míru.

Především je třeba zdůraznit, že model státní maturity je nastaven a všechny nejdůležitější otázky týkající se studentů a pedagogů jsou schváleny a vyřešeny. Novela příslušného zákona, která upravuje pouze některé technické detaily, bude do připomínkového řízení předložena v březnu. Prováděcí vyhláška bude k dispozici do konce školního roku. Harmonogram školení učitelů je detailně zpracován a hotov.

Pokud se někdo kvůli svým zájmům snaží vyvolávat paniku, je to jeho věc. Já říkám, že to nejpodstatnější pro zdárný průběh státní maturity je připraveno,"  zdůrazňuje ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška.

Ministr v této souvislosti dodal, že o problémech v oblasti logistiky ví. Právě proto také nedávno vyměnil vedení Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), které maturitu připravuje. Od ledna letošního roku je jeho ředitelem Martin Mach, jenž na nápravě nedostatků intenzivně pracuje.

Podle Macha se minulé vedení CERMAT dopustilo zásadní chyby např. v přípravě digitalizace a vytěžování záznamových archů. „Chtěli mít digitalizační pracoviště na každé škole. To by znamenalo jednak obrovské pořizovací náklady, které si nemůžeme dovolit, jednak další výdaje na školení. Už tak přetěžovaným pedagogům by to přineslo jen další spoustu práce navíc. Kromě toho by se to drahé zařízení používalo jen jednou za rok, protože projekt bývalého vedení CERMAT nepočítal s jeho využitím při jiné příležitosti než při samotné maturitě,"  vysvětluje současný ředitel CERMAT.

Martin Mach chce jít proto cestou, která je obvyklá v okolních zemích a která byla odzkoušena i u nás v rámci projektu Maturita nanečisto. „Archy se budou k digitalizaci svážet vždy z více škol na jedno místo. Ušetříme tím nejen spoustu práce učitelům, ale i velké množství peněz. Myslím, že veřejnost není ochotna investovat do státní maturity další stovky milionů a já se jí vůbec nedivím,"  tvrdí ředitel CERMAT Mach.

Martin Mach po svém nástupu do funkce zrušil řadu předražených a neprůhledných zakázek na dodavatele služeb s vysvětlením, že MŠMT a jím řízené organizace je zajistí svépomocí a levněji. „Když vezmu jako příklad právě digitalizaci, tak tam byla ve výběrovém řízení jediná nabídka, předražená minimálně o 50 procent. Stát by přišla na půl miliardy. Raději jsem výběrové řízení zrušil a budeme postupovat výše naznačeným způsobem,"  vysvětluje Mach. projekt státní maturity to podle něj ani v nejmenším neohrožuje.

Maturita bude. Jsme si vědomi, že se v tuto chvíli dostáváme do ‚nejžhavější‘ fáze přípravy a budeme muset co nejintenzivněji komunikovat se školami i širokou veřejností. Zbytečná panika může státní maturitě jen uškodit,"  uzavírá ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška.



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.