ČTK: Spartakiáda a tesil mohou školákům přiblížit dějiny komunismu

neděle 22. února 2009 ·

Fenomény doby komunismu, jako například spartakiáda nebo tesilová móda, mohou školákům přiblížit nedávné dějiny. Shodli se na tom historici a učitelé dějepisu na pátečním semináři Jak učit o komunismu, který v Praze pořádal Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). V dějepise už se prý nemusí probrat nezbytně vše, důležité je rozvrhnout výuku tak, aby bylo víc času na témata, která žáky zaujmou.

Ze zprávy ČTK vyjímáme:

K dějinám komunismu je podle historika a učitele Kamila Činátla možné přistupovat třeba přiblížením tehdejší každodenní reality, například pouštět studentům hudební klipy nebo reklamy z dané doby. Studenty prý vždy udiví, že dříve reklama trvala minutu a déle a propagovala třeba hovězí zadní z obchodních domů Pramen. Na této upoutávce je prý možné rozvinout se studenty debatu o tom, jak byl maskován faktický nedostatek zboží v obchodech nebo jak dříve fungoval komerční trh. (…)

"Školská reforma je velká příležitost, jak provést redukci látky dějepisu," uvedl Činátl. Ve školních vzdělávacích programech, které jsou součástí reformy, si totiž může učitel definovat, na co se ve výuce zaměří a jak ji pojme. To znamená, že se například v antice nebude dopodrobna zabývat řecko-perskými válkami, ale spíše s dětmi probere, co dali staří Řekové lidstvu.

Přehled článků k tématu ze Zpráv Google:

Liška má plán, jak na školách učit o komunismu
Týden.cz - Šedesát procent středoškoláků si myslí, že ví málo o období komunismu. Návod, jak dětem přiblížit roky 1948 až 1989, připravuje Liškův úřad.
Ministerstvo učitelům poradí, jak učit o komunismu
České noviny - Praha - Ministerstvo školství připravuje materiál, který má učitelům usnadnit výuku moderních dějin, zejména 2. poloviny 20. století.
Liška: Pamětníci do hodin dějepisu patří
denik.cz - Jeho šéf Ondřej Liška (SZ) je ale přesvědčený, že dějiny 20. století jsou nejdůležitější součástí dějepisu a při jejich výkladu jsou živá svědectví velmi
Liška slibuje: O komunismu se na školách bude učit jinak
iHNed.cz - Ministerstvo školství připravuje materiál, který má učitelům usnadnit výuku dějepisu. Důraz se má nově klást hlavně na souvislosti a moderní dějiny.
Máme plán, jak učit o komunistech, oznámil ministr
Aktuálně.cz - Ministr školství Ondřej Liška uznává, že výuka poválečné historie v českých školách je nedostačující. A chce to změnit. Připravuje metodický pokyn
Ministr školství chce více prostoru pro výuku o komunismu
ČT24 - Ministr školství Ondřej Liška představil několik bodů iniciativy svého rezortu, který by měl podpořit větší intenzitu výuky o období komunistického

 

 



redakce ČTK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.