ČTK: Odbory: Platy učitelů nedosahují republikového průměru

pátek 27. února 2009 ·

Přestože se učitelům pravidelně zvyšuje plat, vůči celorepublikovému průměru se jejich platy snižují. Novinářům to ve čtvrtek řekl předseda školských odborů František Dobšík. Statistiky odborářů uvádějí, že zatímco v roce 2007 brali učitelé průměrně o tři procenta víc než ostatní, loni a letos už činí platy 98 procent celorepublikového průměru. Navíc prý nárůst platů ve školství nebyl a nebude tak vysoký, jak jej avizovalo ministerstvo školství (MŠMT).

Ze zprávy ČTK vybíráme:

Loni měly platy podle odhadu ministerstva růst zhruba o pět procent, letos měl růst dosáhnout dvouciferného čísla. Podle odborářů však loni poskočily učitelům výplaty jen o tři procenta, letos by se měly zvýšit o sedm procent. V roce 2008 brali podle odborů učitelé průměrně 23.782, letos by to mělo být 25.500 korun. Čísla za loňský rok zároveň ukazují, že loni dostali učitelé přidáno 700 korun, nepedagogičtí pracovníci škol, například sekretářky a školníci, pak 460 korun.

Ohlasy v médiích ve Zprávách Google:

Odbory: Platy učitelů nedosahují republikového průměru

České noviny - Dobšík řekl, že školství mělo ještě se sociálními službami a kulturou nejnižší nárůst platů. Kdyby prý v červnu nestávkovali, snížení by bylo ještě

Podprůměrné platy v regionálním školství, varují odbory

Český rozhlas - Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík mluvil o učitelských platech v Ranním interview Radiožurnálu.

Učitelé lamentují nad platy, stávkovat zatím nebudou

Aktuálně.cz -  školství Ondřejem Liškou se ovšem nehrne. "Víme, že státní rozpočet není nafukovací. Chceme se soustředit na vyjednávání platů pro příští rok," vysvětlil.


redakce ČTK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.