Blanka Kozáková: Informační centra Moravskoslezského kraje nečekala na Godota

úterý 10. února 2009 ·

Od roku 2007 působí v Moravskoslezském kraji síť poradenských míst pro podporu učitelům, kteří se věnují zavádění ICT do výuky. Program, zprvu financovaný jako rozvojový program kraje, je nyní financovaný z více zdrojů a rozvíjí se dál. Mezi hlavní aktivity center patří pořádání kurzů a metodických odpolední, poradenská činnost a organizování krajských konferencí a soutěží zaměřených na ICT.

K napsání tohoto článku mne vedl nedávný dotaz Davida Hawigera v konferenci JSI na téma dalších kroků MŠMT v podpoře ICT. Z pohledu škol a také mého se situace příliš nevyvíjí. V Moravskoslezském kraji se přesto něco děje.

Na začátku – psal se rok 2007 - bylo 12 škol a organizace Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace (která je MSK zřízena za účelem vzdělávání pedagogických pracovníků a poskytování souvisejících činností). Cílem bylo podpořit ty školy, které prezentovaly vlastní dobré a ověřené zkušenosti s používáním ICT ve výuce, ve školním prostředí, ve školních sítích.

A tak již dva roky probíhají různá školení doplňovaná e-learningem v LMS Moodle. Zřejmě podstatným momentem pro volbu kurzu v současném ekonomickém stavu ve školách je také fakt, že jsou téměř všechna pro účastníky ze škol zdarma. Část kurzů je realizovaná v projektu Perspektiva 2010, který je financován z OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Velká skupina kurzů probíhá v rámci projektu „Vzdělávání pedagogických pracovníků“ v České republice, jehož finanční podporu zajišťuje společnost Microsoft.

Další informace a materiály jsou umisťovány na www stránky, které jsou ICT vzdělávání věnovány na www.kvic.cz/perspektiva a www.kvic.cz/icemsk.

Když se ohlédneme za posledním rokem činnosti, tak v řeči čísel byl rok 2008 takový:


Od 1. – 12. 2008

Počet akcí

Počet účastníků

Metodická odpoledne

59

796

Konference

2

337

Školení, kurzy ICT

109

1279

Krajské soutěže

3

64

Metodická odpoledne a kurzy realizované ICeMSK v projektu Perspektiva

9 (z toho 1 pokračuje dále v roce 2009)

137


V síti center se objevily nové školy, v tématech kurzů nastoupily nové směry a od pedagogů vzešly nové požadavky, kam by se potřebovali v digitální gramotnosti posunout. Věřím, že v hodnocení roku 2009 budou stejně příznivé výsledky.

Více informací naleznete v závěrečné zprávě .

 



Blanka Kozáková

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.