Petr Kolman: Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem

středa 14. ledna 2009 ·

Dotaz: Za jakých podmínek smí škola okamžitě zrušit pracovní poměr s učitelem? Může to být i z důvodu pozdního příchodu učitele na pracoviště, jak mi bylo řečeno?

Odpovídáme:
 
Nutno napsat, že zaměstnavatel může pracovní poměr okamžitě zrušit jen výjimečně a to pouze tehdy,

  1. byl-li zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok, nebo byl-li pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu nejméně 6 měsíců,
  2. porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.

Hrubé porušení pracovní kázně (HPPK) není (a vlastně ani z povahy věci nemůže být) v zákoníku práce přesně specifikováno. Dle judikatury a literatury by HPPK mělo mít takový ráz a sílu, že po zaměstnavateli (škole) nelze požadovat, aby zaměstnance, který se HPPK dopustil,  zaměstnával až do doby uplynutí výpovědní lhůty. 

Takže pozdní příchod do školy (do zaměstnání) sem nespadá.

Pozor, zaměstnavatel nikdy nesmí okamžitě zrušit pracovní poměr s těhotnou zaměstnankyní, zaměstnankyní na mateřské dovolené, zaměstnancem nebo zaměstnankyní, kteří čerpají rodičovskou dovolenou.

Akt okamžitého zrušení pracovního poměru je zapotřebí provést písemně.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.