MŠMT: Právo: U maturit za stamilióny chci mít jistotu do koruny

pondělí 26. ledna 2009 ·

22. ledna 2009 publikoval deník Právo rozhovor Marka Přibila s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Ondřejem Liškou o změnách ve vedení Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání CERMAT. Proč jste odvolal Pavla Zeleného z funkce šéfa Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CZZV), které připravuje státní maturity?

Důvody spočívají hlavně ve velmi žádoucí těsnější spolupráci ministerstva školství a CZVV v závěrečné fázi nového modelu státní maturity. Za nezbytné považuji i hledání možností levnějšího a úspornějšího modelu v infrastruktuře a logistice. Vzhledem k finanční náročnosti navrženého modelu státní maturity si nemohu dovolit hazardovat s důvěrou veřejnosti a také chci mít naprostou jistotu, že každá koruna, která byla a bude na maturitu vynaložena, byla pečlivě zvažována a je podložena přesnými daty.

Podáte na pana Zeleného trestní oznámení?

Není důvod.

Do funkce šéfa CZVV jste jmenoval stranického kolegu Martina Macha. Ten je „čitelnější" než pan Zelený?

Martin Mach je uznávaný odborník na střední a střední odborné školství, kvality už osvědčil ve funkci ředitele odboru ministerstva. Stranická legitimace úředníků mě nezajímá.

Během dvou let dohlédne nad zaměstnanci centra již čtvrtý ředitel. Není to podivné?

Nic podivného na tom nevidím.

Zelený se podle informací Práva snažil, aby státní maturity zajišťovala firma X, vy jste to prý zase slíbil firmě Y…

Důsledně se vyhýbám jakémukoliv kontaktu s firmami, které se zúčastňují výběrových řízení na ministerstvu školství. A vaše tvrzení je sprostá lež.

Příprava první verze státních maturit, zamítnutá předloni Sněmovnou, stála čtvrt miliardy. Prý 100 miliónů šlo do opravy budovy centra?

Nechci hodnotit účelnost vynakládání finančních prostředků na přípravu státních maturit před mým nástupem do funkce. Dnes mohu konstatovat, že se snažíme maximálně využít toho, co bylo uděláno v minulosti, plus plnění současných úkolů.

Komu budova patří?

Ministerstvu školství.

Kolik finančních prostředků bude stát nová verze maturit?

480 miliónů korun jednorázově, 200 miliónů korun ročně.

Bude se opravovat další budova?

Pokud máte na mysli objekt v Jankovcově ulici, tak ten se již nyní opravuje. CZVV je pověřen jeho správou, ale tato budova zdaleka nebude využita jen pro CZVV. Hodláme do ní sestěhovat i další přímo řízené organizace a tím dosáhnout úspory finančních prostředků úřadu.

Kdy budou nově maturovat první studenti?

V roce 2010.

MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.