MEC: Zastavme pokles znalostí žáků

pátek 9. ledna 2009 ·

Zastavit pokles znalostí žáků základních a středních škol v příhraničních regionech České a Slovenské republiky si klade za cíl projekt Metodického a evaluačního centra (MEC) Ostravské univerzity v Ostravě (OU). Partnerem projektu je vedle OU také Univerzita Konštantína Filozófa v Nitre. Projekt nese název Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko-slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj a realizuje se na teritoriu Moravskoslezského, Žilinského, Trenčianského a Trnavského kraje v době od září 2008 do srpna 2011.

„Kromě testování znalostí a měření relativního přírůstku znalostí sleduje projekt i širší sociální souvislosti vycházející z Genia loci (tedy specifické atmosféry)  této příhraniční oblasti,“ řekl ředitel MEC Martin Malčík. Projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj, dále státním rozpočtem České a Slovenské republiky. 

Příhraniční regiony České a Slovenské republiky jsou si v mnohém podobné, postupně se kulturně ovlivňovaly, což mělo vliv na vzdělávání a v následné vazbě na trh práce. Rozdělení Československa roku 1991 roztrhlo existující vazby a tím způsobené problémy zvolna narůstají. Nebudou-li řešeny, mohlo by to vést ke stále většímu zaostávání přeshraniční oblasti. 

„Efektivnost celého vzdělávacího systému na obou stranách hranice je na nízké úrovni. Situaci v počátečním vzdělávání ilustruje výzkum OECD  PISA a IEA TIMMS 2008. Vyplývá z něj, že znalosti žáků ZŠ a SŠ v regionu jsou v některých oblastech hluboko pod evropskými průměry,“ dodal Malčík.

Projekt se snaží najít příčiny nízké úrovně vzdělání žáků příhraničních regionů a novými přístupy je vylepšit. Usiluje také o zvyšování úrovně kvality škol, pedagogů, ale také o nastavení podmínek k posílení konkurenceschopnosti regionu prostřednictvím rozvoje lidských zdrojů.

MEC například po vstupním i výstupním testování úrovně znalostí zhruba 12 tisíc žáků příhraničních regionů identifikuje problémové body ve vzdělávání, navrhne změny ve způsobu výuky a zavede je do vzdělávacího procesu. Vyškolí asi 800 učitelů. Uspořádá tři konference. Srovná výsledky testování mezi školami navzájem.

Více na www.mecops.cz



press

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.