„Evropská unie a občanství“: Komise vyhlašuje soutěž pro všechny mladé v Evropské unii

pátek 2. ledna 2009 ·

„Evropská unie a občanství“ je název soutěže, kterou 28. listopadu 2008 vyhlásil Jacques Barrot, místopředseda Evropské komise zodpovědný za spravedlnost, svobodu a bezpečnost. Vyzýváme studenty uměleckých škol a škol se zaměřením na grafiku starší 16 let, kteří jsou občany Evropské unie nebo pobývají na jejím území, aby vytvořili jednostránkový komix beze slov, který znázorňuje koncept občanství v Evropské unii. Tato soutěž si klade za cíl umožnit všem těmto mladým lidem vyjádřit jejich vlastní životní zkušenost občana v Evropské unii.

„To, že se zde jedná nejen o život občana Evropské unie, ale také o život občana v Evropské unii, nám umožní aktivně zapojit do tohoto projektu také osoby, které pobývají na území Evropské unie, aniž by byly jejími občany. Koncept občanství tak budeme moci postihnout z mnohem širšího úhlu pohledu,“ potvrdil místopředseda Barrot. „Když se někdo zajímá o pojem občanství v Evropě, dotýká se tak samé podstaty svého života v rámci Evropské unie.“ dodal a dále pokračoval: „Proto dnes v rámci této soutěže navrhuji všem studentům uměleckých škol a škol se zaměřením na grafiku starším 16 let, aby vytvořili komix, který znázorňuje koncept občanství v Evropské unii.“

Každý účastník soutěže bude mít za úkol samostatně vytvořit jednostránkový komix beze slov, který znázorňuje koncept občanství v Evropské unii. Soutěž je určena především studentům uměleckých škol a škol se zaměřením na grafiku starším 16 let a pobývajícím v jednom ze 27 členských států Evropské unie. Je však otevřena i pro všechny další zájemce starší 16 let a pobývající v Evropské unii, kteří se cítí osloveni tímto tématem.

Jejich práce budou nejdříve zařazeny do národního kola. Tři vítězové budou 3. dubna 2009 pozváni na slavnostní předávání cen, které proběhne v každém státě.

Mezi 9. a 11. květnem 2009 budou pozvání vítězové 27 národních kol do Bruselu na evropské finále. Mezi nimi pak budou vybráni tři vítězové na evropské úrovni. Na slavnostním předávání cen, kterému bude předsedat místopředseda Evropské komise Jacques Barrot, budou vítězům předány ceny ve výši 6000 eur (pro první místo), 4000 eur (pro druhé místo) a 2000 eur (pro třetí místo).

Nejlepší práce budou vystaveny na internetových stránkách zastoupení Komise v členských státech a na internetovém portálu Europa. V budoucnu mohou být rovněž využity pro účely evropských kampaní týkajících se občanství.

Tato iniciativa je tím spíše namístě, že si Evropská komise i Evropský parlament daly za cíl zvýšit své úsilí v oblasti komunikace na téma občanství.

Podrobnější informace jsou k dispozici na internetové adrese www.eurocartoon.eu, kde naleznete také českou internetovou stránku soutěže www.eurocartoon.eu/index_cs.htm.



press

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.