ČT 1: Základní škola v Třebíči dostala vysokou dotaci z evropských peněz

pondělí 26. ledna 2009 ·

21. ledna 2009 odvysílala Česká televize v rámci pořadu Události v regionech o jedné úspěšné třebíčské škole, která získala vysokou dotaci z evropských prostředků, kterou chce použít zejména na finanční ohodnocení pedagogů. Prosíme čtenáře o jejich názor na tento projekt!

Video

Jan HRUBEŠ, moderátor
Vysokou dotaci z evropských peněz se podařilo získat jedné z třebíčských základních škol. Většina prostředků na projekt, který si škola Na Kopích kompletně sama vymyslela a zpracovala, má jít na platy učitelů.

Radovan DANĚK, redaktor
Lépe zaplacení pedagogové, lepší vybavení školy, moderní pomůcky, anebo rodilý mluvčí jako učitel jazyků. To všechno čeká Základní školu Na Kopcích v Třebíči v následujících třech letech. Škole se podařilo na svůj vlastní projekt získat z evropských peněz částku bezmála čtyři miliony korun.

Pavel PACAL, ředitel ZŠ Na Kopcích, Třebíč
Sedmdesát procent prostředků v tomto projektu je určeno na finanční ohodnocení pedagogů za jejich práci.

Miroslav PECH, vedoucí odboru školství KÚ Vysočina
Ta škola našla odvahu, protože ta administrativa s takovým velkým projektem skutečně není, není malá.

Zdeněk RYŠAVÝ, radní kraje Vysočina /ČSSD/
Jsou to většinou spíš města nebo střední školy, ale u základní školy to považuji za dosti jedinečnou záležitost.

Radovan DANĚK, redaktor
Škola se zaměří hlavně na výuku angličtiny a lepší počítačovou gramotnost, žáci by měli pracovat v moderněji vybavených učebnách a pedagogové chtějí hojně využívat nové vyučovací metody. Nápadů mají hodně, ale doposud na jejich realizaci chyběly peníze.

Jarmila NOVÁKOVÁ, učitelka, koordinátorka programu
Myslím si, že jsme výjimečný jakoby tým, že to tady opravdu děláme všichni, že všichni jsme do toho zapojeni.

Radovan DANĚK, redaktor
Projekt potrvá do roku 2012. Ředitel je ale přesvědčen, že většina činností potom bude probíhat na škole i bez evropských peněz.

Jan HRUBEŠ, moderátor
A právě teď se podíváme živě za autorem reportáže Radovanem Daňkem do Jihlavy. Dobrý večer, Radovane. Zjišťoval jsi, jak jsou na tom ostatní školy v regionu a daří se jim taky získávat evropské dotace, nebo je příklad této školy skutečně tak výjimečný?

Radovan DANĚK, redaktor ČT, Jihlava
Dobrý večer. Tak výjimečný úplně není, samozřejmě i dalším školám se daří získávat peníze z Evropy, ale jsou to většinou peníze určené na investiční akce. To znamená, že škola něco rekonstruuje, buduje novou počítačovou učebnu a podobně. Ten projekt Základní školy Na Kopcích je výjimečný tím, jednak, že si ho sestavili sami učitelé bez pomoci nějaké externí agentury, a také tím, že je plně zaměřený pouze na zlepšení výuky a vzdělávání žáků.

Jan HRUBEŠ, moderátor
A mají v této úspěšné škole nějakou radu pro ostatní, aby se jim podobně dařilo při získávání dotací?

Radovan DANĚK, redaktor ČT, Jihlava
Tak určitě by se neměli bát nějaké zbytečné administrativní náročnosti, ta je samozřejmě s tím projektem spojena, ale ředitel školy Pacal radí, že by škola měla vyčlenit jednoho člověka, který bude plně na plný úvazek sledovat právě tu evropskou agendu a nebude se tím tedy zabývat po večerech, po vyučování, ve svém volném čase, ale plně právě bude sledovat veškeré novinky a bude koordinátorem toho projektu v celé škole.

Česká škola se čtenářů ptá:

  1. Je takovéto řešení systémové?

  2. V ČR je 7000 škol, na jaké procento z nich se asi při tomto způsobu rozdělování z OP Vzdělání pro konkurenceschopnost dostane? 

 



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.