MŠMT: Námitky k procesům implementace Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

čtvrtek 11. prosince 2008 ·

Pro řešení námitek k procesům implementace Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) jsou stanoveny následující postupy a pravidla.

1.  Námitky vůči hodnocení nezávislých hodnotitelů/hodnotitelské komisi

Anonymita hodnotitele/člena hodnotitelské komise musí být před hodnoceným subjektem důsledně zachována. Případné porušení anonymity a následné námitky žadatele vůči osobě hodnotitele prověří projektový manažer pro individuální projekty (dále IP) na MŠMT (odbor O46 CERA), nebo u grantových projektů (dále GP) projektový manažer Zprostředkujícího subjektu kraje v případě, kdy obsahem námitek vůči hodnotiteli je podezření na podjatost, resp. na porušení principu nestrannosti a důvěrnosti.[1]

Prověření provede příslušný projektový manažer do 10 pracovních dnů od obdržení námitek. V případě zjištění oprávněnosti námitek, je žádost o finanční podporu předána do 5 pracovních dnů (od data zjištění oprávněnosti) k novému hodnocení jinému hodnotiteli.

O výsledku prověření námitky a případném zahájení nového hodnocení informuje neprodleně projektový manažer žadatele.

S vlastním hodnocením projektů může být žadatel na vyžádání seznámen.

Námitky vůči závěrům věcného hodnocení v případě shodně zamítavých a shodně vyargumentovaných stanovisek se nepřipouštějí.

2.   Námitky vůči neschválení žádosti o finanční podporu

Na finanční podporu v rámci OP VK není právní nárok.

Proces rozhodování o přidělení finanční podpory v rámci OP VK není úkonem ve smyslu zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, a proto se nelze vůči němu odvolat. Řídící orgán ani Zprostředkující subjekty působící jako součást implementační struktury OP VK nejsou v procesu implementace OP VK považovány za správní orgány ve smyslu citovaného zákona.

3.  Námitky vůči krácení částky v žádosti o platbu

V případě krácení částky, o níž příjemce požádal v žádosti o platbu, jsou důvody krácení žadateli vždy písemně sděleny.

a)  IP

Vznese-li příjemce IP i přes zdůvodnění krácení částky v žádosti o platbu námitky, je postup krácení ověřen do 10 pracovních dnů od přijetí námitky jiným finančním manažerem pro IP v odboru 46 CERA MŠMT. O výsledku prošetření je příjemce informován do 5 pracovních dnů od ukončení ověření finančním manažerem pro IP v odboru 46 CERA MŠMT.

b)  GP

Vznese-li příjemce GP i přes zdůvodnění krácení částky v žádosti o platbu námitky, je postup krácení ověřen do 10 pracovních dnů od přijetí námitky jiným finančním manažerem Zprostředkujícího subjektu kraje (kraj může o konzultaci požádat MŠMT). O výsledku prošetření je příjemce informován do 5 pracovních dnů od ukončení ověření finančním manažerem Zprostředkujícího subjektu kraje.

4.  Ostatní námitky

V případě vznesení jakékoli jiné námitky výše neuvedené je postupováno následovně:

a)  IP

Námitky (stížnosti) žadatelů/příjemců IP řeší v prvé instanci odbor 46 CERA MŠMT, resp. pověřený pracovník tohoto odboru. Do 10 pracovních dnů od přijetí námitky provede její prověření/prošetření a o výsledku a eventuelních přijatých opatřeních informuje žadatele/příjemce IP (do 5 pracovních dnů od ukončení prověření).

b)  GP

Námitky (stížnosti) žadatelů/příjemců GP řeší v prvé instanci příslušný Zprostředkující subjekt - kraj, resp. věcně příslušný pracovník kraje. Do 10 pracovních dnů od přijetí námitky provede její prověření/prošetření a o výsledku a eventuelních přijatých opatřeních informuje příjemce GP (do 5 pracovních dnů od ukončení prověření).

c)  Společný postup pro IP a GP

V případě, že žadatel/příjemce GP nebo IP není s řešením námitky (stížnosti) subjektem v prvé instanci (tj. ZS krajem nebo odborem 46 CERA MŠMT) uspokojen, obrací se na odbor 41 řízení OP VK MŠMT. Dle povahy námitky (stížnosti) je ředitelem tohoto odboru pověřen pracovník, který se zabývá prošetřením.

Pověřený pracovník odboru 41 řízení OP VK MŠMT do 10 pracovních dnů od přijetí námitky provede její prověření/prošetření. Jako podklad je tento určený pracovník oprávněn vyžádat si od příslušného ZS kraje/odboru 46 CERA MŠMT informaci o postupu a výsledku řešení námitky z jeho strany či případné další materiály týkající se této záležitosti. O výsledku a eventuelních přijatých opatřeních informuje odbor 41 MŠMT příslušného žadatele/příjemce (do 5 pracovních dnů od ukončení prověření).



[1] Např. zjištění, že hodnotitel je součástí týmu, který si do dané výzvy předložil obdobně zaměřený projekt.



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.