Jan Wagner: International School of Languages: podvod nebo amatérismus?!

středa 12. listopadu 2008 ·

Koncem srpna 2008 na doporučení pracovníků odboru školství Jihomoravského kraje předvedli pánové Patrick Šedivý a Owen Fuller maketu výukového programu na výuku angličtiny tak zvané International School of Languages na poradě MŠMT s vedoucími odborů školství krajských úřadů. Poté na všechny KÚ a na tisíce škol rozeslali nabídku programu, kterou školy dostanou zdarma výměnou za rozšíření placené nabídky "domácího" upgrade pro žáky za 250 Kč ročně. Na řadě škol se již peníze vybírají a podle sdělení Patricka Šedivého jde již o 1600 škol a 300 tisíc žáků, tedy o předpokládané inkaso 75 milionů Kč. Za zatím neexistující program od zcela neznámého dodavatele…

Když mi čtenář České školy přeposlal mail o International School of Languages, hledal jsem tuto firmu bezúspěšně na internetu. V mailu uvedená adresa www.iclczech.com odkazovala na 9MB soubor formátu SWF (!!!) vytvořený pomocí Adobe Captivate, který je v materiálech označovaný jako demoverze, přestože se jedná o pouhou maketu, kterou by zručný odborník naklikal za pár desítek minut. Přesto tento materiál distribuovaly do škol odbory školství krajských úřadů.

Ředitelů škol po registraci dorazila pozvánka na prezentace v krajských městech, podepaná Patrickem Šedivým a Owenem Fullerem, a byly k dispozici i otázky a odpovědi k programu (dnes už neexistující - islczech.com/faq.html):

CENA PROGRAMU

Kolik bude naši školu stát získání programu ISL?

Program ISL nabízíme vaší škole zcela zdarma. Jedinou podmínkou k získání programu je to, že se zavážete nabídnout studentům vylepšenou verzi(upgrade) programu za 250 kč na školní rok. Pokud budete souhlasit, že na začátku školního roku nabídnete vašim studentům vylepšenou verzi(upgrade), získáte program zdarma.

Co když si studenti vylepšenou verzi(upgrade) nekoupí?

Program získáte zdarma nezávisle na počtu studentů, kteří si zakoupí vylepšenou verzi(upgrade). Stačí když ho nabídnete všem studentům angličtiny.

Jak je možné, že ISL nabízí tento program zdarma?

ISL vaší škole nabízí hodnotný a drahý program zdarma, protože vyjednala že celá Česká Republika se stane pilotní zemí pro tento projekt. Ostatni země platí několik milionů eur ročně, aby mohly program používat. Česká Republika má tedy jedinečnou příležitost.

Zvýrazněná dvě věty samozřejmě vyvolaly mé podezření, že něco není v pořádku. Zaregistroval jsem se tedy na plzeňskou prezentaci 16. října a pokusil se získat nějaké informace na telefonicky od pana Šedivého. Požádal jsem ho, kromě jiného, i o přístup k online verzi a možnost otestování demoverze. Bylo mi přislíbeno zaslání hesla během několika dnů, ale dodnes jsme žádné heslo ani demoverzi nezískal.

Na plzeňské prezentaci Patrick Šedivý předvedl offline verzi přehrávače společnosti Neurolanguage s několika vytvořenými výukovými stránkami a na jakoukoli odbornější otázku nedokázal odpovědět. Bylo jasné, že o tvorbě a provozu aplikací nemá vůbec žádné znalosti. Paradoxní bylo, že přestože ISL nabízí online aplikaci, v sále plzeňské SOŠ nepožádali o možnost připojení k internetu a skutečnou aplikaci pro učitele a ani pro žáky nepředvedl.

Otázky jsem poslal ISL také mailem 17. října a dostal jen velmi nedostatečné odpovědi:

Bude možná autentifikace do systému pomocí Single Sign-on?

Nejsem si jisty. Muzete nam poslat podrobnejsi informace o Single Sign-on abychom to mohli probrat s IT.

Dodnes odpověď nedorazila, přestože jsem poslal odkazy k problematice.

Je možné otestovat demo verzi Vašeho produktu, zejména učitelského přístupu?

Je mozne otestovat demo, ale zatim jenom Practice Player, ne ucitelsky pristup. Kdybychom se mohli sejit, mohli bychom Vam ukazat jak ten ucitelsky pristup funguje.

Na domluvenou schůzku pánové nedorazili a nenabídli náhradní termín. Demoverzi mi neposkytli.

Kdo je autorem dodávaného výukového obsahu? Jakou má kvalifikaci?

International School of Languages Curriculum tym, ktery je veden pani ktera vyucovala na vysoke skole v USA ucitele kteri se chystaji ucit Anglictinu jako druhy jazyk.

MŠMT dává ruce pryč

O vyjádření k prezentaci ISL na poradě MŠMT s vedoucími školských odborů KÚ jsme požádali i náměstka ministra školství Jindřicha Kitzbergera:

Prosím o informaci, kdo zařadil tuto prezentaci na jednání? Jakým způsobem ověřilo MŠMT, jako pořadatel porady, tuto nabídku?

Vámi uváděná prezentace byla do programu zařazena odborem organizačně správních činností a dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, který porady s vedoucími odborů školství organizuje, a to na základě doporučení jednoho z vedoucích odborů školství, v jehož kraji Nadace The Always Remember Foundation působí a její činnost je kladně hodnocena.

Za jakých podmínek umožňuje MŠMT komerční subjektům přístup na tyto porady?

MŠMT umožňuje prezentace na poradách soukromým subjektům, pokud mají programy s celorepublikovým využitím v oblasti školství a jsou doporučeny některým z vedoucích odborů školství krajských úřadů, či vedoucích pracovníků ministerstva.

Následně byla na školy rozeslána následující informace:

Sdělení MŠMT k aktivitě společnosti International School of Languages:

na poradě Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) s vedoucími odborů školství krajských úřadů byla dne 28.8.2008 mimo jiné prezentována panem Patrickem Šedivým činnost americké nadace The Always Remember Foundation, která zajišťuje pobyty českých studentů učitelství v Americe, a dále byl představen výukový program pro zlepšení výuky anglického jazyka na základních a středních školách. Kromě umožnění prezentace činnosti výše uvedené nadace na zmíněné poradě neposkytlo MŠMT výše uvedeným aktivitám žádnou podporu ani záštitu. Výsledkem jednání na uvedené poradě bylo stanovisko všech zúčastněných, že rozhodnutí o využití nadací prezentované nabídky je plně v kompetenci ředitelů škol.

Ing. Petr Špirhanzl
ředitel odboru organizačně správních činností a dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků

Stránka zmíněné nadace The Always Remember Foundation je již nepřístupná, zůstala po ní stopa jen v archivu Google. O způsobu zajišťování pobytu studentů svědčí nejlépe tento inzerát zveřejněný sedm týdnů před plánovaným příjezdem studentů do USA (připomeňme, že letenky platí KÚ a žáci platí manipulační poplatek 2000 Kč za měsíc pobytu):

Family needed for a Czech Exchange Student 21 Nov 2007
Greetings to you all,

As you may have heard, there are currently six Czech high school students living in the Pleasant Grove, Spanish Fork and Mapleton areas. Overall, it has been an extremely positive experience to have them here. The students are grateful to have the opportunity to improve their English language abilities and to experience American culture, and the families are thankful to have these outstanding students in their homes.

Another group of students is coming over in January, and we are still looking for one more host family. Ideally, the family would be in the Alpine or Nebo School District, but that is not a requirement.

If you or someone you know may be interested in having a Czech high school student staying in their home from Jan. 6 to May 1, please contact me as soon as possible at owen@alwaysrememberfoundation.org.

Often I am asked about the students. They are 14-17 years old, both boys and girls. They are the best students in their respective schools, and go through a rigorous selection process. They communicate ok to very well in English. They are not members of the LDS church, but know that in coming to Utah they will likely be living with a Mormon family. Before they come they agree to abide by a code of conduct that prohibits drinking, smoking, inappropriate relations with the opposite sex, and generally outlines the cultural expectations of typical LDS families.

The families that we consider to be ideal are those who are welcoming, warm, open, financially stable enough to have one more person in their home, and above all, kind.

Again, please let me know if you or someone you know is interested in having a student come at this time.

I will be out of town for the Thanksgiving Holiday, but back over the weekend, so I will gladly get in touch with you then to answer any questions you may have about this program.

Best wishes and Happy Thanksgiving,

Owen Fuller
801.427.4352
owen@alwaysrememberfoundation.org

Indicie o podvodu

Nechci ISL křivdit, ale následující indicie svědčí o přinejmenším neprofesionálním, či přímo o podvodném jednání:
  1. ISL nepředvedlo plnou verzi, demoverzi žákovského "upgrade" a nepředvedlo ani učitelský přístup k aplikaci.
  2. Na prezentacích byla předváděna jen offline demoverze.
  3. Patrick Šedivý koupil až koncem října "prázdné" Iment s. r. o. s kapitálem 200 000 Kč, zápis byl proveden do obchodního rejstříku až 31. října 2008.
  4. Přestože podle výkladu na plzeňské prezentaci Neurolanguage poskytl pro ČR 95% slevu na licenci, nikde není na stránkách ISL uvedena.
  5. V demoverzi jsou použity texty a videa, na která nemá ISL autorská práva.
  6. Produkt má být zpřístupněn až v lednu 2009, přestože pro platbu je vyžadován termín 14. listopad. V této branži je platba 2 měsíce předem naprostou výjimkou, většina dodavatelů nabízí 30denní přístup zdarma a teprve poté požaduje platbu.
  7. V textu O nás ISL zatajilo, že pánové Patrick Šedivý a Owen Fuller působili v ČR jako mormonští misionáři.
Takže co říci závěrem, ISL je buď podvod nebo naprosto amatérská akce dvou bývalých mormonských misionářů, kteří během několika měsíců získali za asistence MŠMT, odborů školství KÚ a ředitelů škol za neexistující výukový program větší částku, než je výše ročního prodeje veškerého výukového software v ČR.

Na závěr se podívejte na reklamní video ISL na YouTube:



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.