VÚP: Spolupráce s partnerskými školami

pátek 6. června 2008 ·

Spojení výzkumu s praxí byl jedním z motivů, který vedl Výzkumný ústav pedagogický v Praze ke spolupráci s partnerskými školami. Právě jejich prostřednictvím a společně s nimi chce ústav sledovat a analyzovat, co se ve školách s nastupující kurikulární reformou mění, co se ukazuje jako přínosné a jaké se objevují problémy při realizaci výuky podle školních vzdělávacích programů.

Do projektu se zapojilo 17 škol, které zastupují mateřské školy (3), základní školy (5), školy samostatně zřízené pro žáky se zdravotním postižením (5) a osmiletá gymnázia (4).

VÚP si od této spolupráce slibuje nejen další styk s praxí, ale zejména to, že získá ověřené a nezkreslené informace o postupu školské reformy. Zjištěné informace pak budou sloužit jako podklad pro širší monitoring některých otázek na větším vzorku škol a následně pro rozhodování MŠMT v oblasti legislativy, podpůrných opatření ve vzdělávání, přípravy metodických materiálů, učebních textů i dalšího vzdělávání učitelů (na základě potřeb škol), v neposlední řadě i při předpokládaných „aktualizacích“ rámcových vzdělávacích programů.

A jak vnímají spolupráci partnerské školy?

„Rozhodně spíš chceme pomoci než se zviditelnit. Být při tom a pomáhat připomínkami z praxe korigovat další podobu RVP. Na druhé straně pro nás může být přínosem to, že někdo zvenku se nezaujatýma očima podívá na naše ŠVP,“ říká Miroslav Hřebecký, ředitel Gymnasia Jižní Město, Praha 4.
Ve stejném duchu hodnotí projekt i Jaroslav Korda, ředitel Základní a mateřské školy Lyčkovo nám. 6, Praha-Karlín. Ten kromě jiného oceňuje také možnou spolupráci mezi partnerskými školami různých stupňů vzdělávání. Vítá například možnost vyjasnit si s kolegy z gymnázií některé sporné otázky týkající se přechodu dětí ze základní školy na gymnázium. 

Také Marie Marxtová, ředitelka pražské mateřské školy Šumavská 37 vidí ve spolupráci s partnerskými školami příležitost ke společnému řešení otázek souvisejících s přechodem dětí z mateřské školy na základní. I ona si od spolupráce slibuje, že se bude moci účastnit úpravy dokumentů a zúročit tak své zkušenosti z praxe.

Projekt, do kterého jsou zapojeny partnerské školy, se po úvodních návštěvách na školách a po seznámení s jejich ŠVP naplno rozběhne od září tohoto roku.



VÚP

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.