Petr Kolman: Zkušební doba

Wednesday, June 11, 2008 ·

Otázka učitelky: Je možné prodlužovat – nastavovat zkušební dobu? Lze zkušební dobu sjednat až po vzniku pracovního poměru?

Odpovídáme: 

Jak nás napadne, smyslem zkušební doby je „otestovat“ nového učitele/lku.  

Je-li sjednána zkušební doba (není žádnou povinností zkušeb. dobu sjednávat), nesmí být delší než 3 měsíce po sobě jdoucí ode dne vzniku pracovního poměru.

Pozor, sjednaná zkušební doba nemůže být dodatečně prodlužována. Zkušební dobu je možné sjednat nejpozději v den, který byl sjednán jako den nástupu do práce, popřípadě v den, který byl uveden jako den jmenování na pracovní místo vedoucího zaměstnance.  

Zkušební dobu není možné sjednat, jestliže pracovní poměr již vznikl. Sjednávání zkušební doby zpětně, tedy až po vzniku pracovního poměru je protiprávní metodou, která má za následek neplatnost citovaného „zkušebního“ ujednání.

Pozor, o dobu překážek v práci, pro které zaměstnanec nekoná práci v průběhu zkušební doby, se zkušební doba prodlužuje.

Zákoník práce z důvodu právní jistoty stanoví, že zkušební doba musí být sjednána vždy písemně, jinak je neplatná. 

Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel však nemůže ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance. 

Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době, obdobně jako pro každý jiný způsob rozvázání pracovního poměru, předepisuje zákoník práce písemnou formu. Nicméně její nedodržení nezpůsobuje neplatnost tohoto právního úkonu. 

Jaké zkušenosti máte se zaměstnanci ve zkušební době na vaší škole? A naopak jak vy, vážení čtenáři, vzpomínáte na to, když jste sami byli ve „zkušebce“? Možno se zmínit v komentářích.



Petr Kolman

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.