Petr Kolman: Dohoda o provedení práce – dva doplňující dotazy

Thursday, June 19, 2008 ·

Otázky: Dovolila bych se vrátit k problematice dohod o provedení práce (DPP). Je nějak omezena maximální a minimální výše odměny, kterou zaměstnanec musí (může) za práci dostat? Odpovídá zaměstnavatel u DPP za škodu, která vznikla zaměstnanci při výkonu práce?

In media res: Na rozdíl od dřívější právní úpravy, kdy se na DPP nevztahovala ustanovení o minimální mzdě, musí nyní finanční odměna z DPP dosahovat přinejmenším výše minimální hodinové mzdy. Kolik tedy nyní činí „minimálka“? Je to 48,10 Kč (tedy necelé dvě Euro).

Jak jsme si již říkali minule, rozsah práce, na který se dohoda o provedení práce  uzavírá, nesmí být větší než 150 hodin v kalendářním (nikoliv školním) roce. Do rozsahu práce se započítává také doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele v témže kalendářním roce na základě jiné dohody o provedení práce. Zaměstnanec, jenž odpracuje zmíněnou maximální hodinovou výši, musí tedy dostat – na svůj účet či v hotovosti - minimálně 7215 Kč brutto.

Naopak maximální výše odměny na DPP není zákonem přímo omezena. Ovšem věc má ještě jeden právní rozměr. Zaměstnavatel – škola musí při sjednávání DPP dodržovat rovnost v pracovně-právních vztazích, která se samozřejmě dotýká i odměňování

U DPP platí, že zaměstnavatel odpovídá za škodu, která vznikla zaměstnanci při výkonu práce úplně stejně, jakoby se jednalo o zaměstnance ve „standardním“ pracovním poměru.



Petr Kolman

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.