MŠMT: Evropský rámec kvalifikací pro celoživotní učení

Friday, June 6, 2008 ·

Doporučení k Evropskému rámci kvalifikací pro celoživotní učení (EQF) je nástroj, který má zajistit jednotný přístup k otázce popisu kvalifikací a pomoci členským státům, zaměstnavatelům a jednotlivcům srovnávat kvalifikace získané v rámci různých systémů vzdělávání a odborné přípravy členských států EU.

Základem EQF je soubor osmi referenčních úrovní, které budou zastávat funkci společného a neutrálního kritéria pro orgány v oblasti vzdělávání a odborné přípravy na národní úrovni a na úrovni odvětví. Těchto osm úrovní pokrývá celou škálu kvalifikací – od kvalifikací získaných při ukončení povinného vzdělávání po kvalifikace udělené na nejvyšší úrovni akademického a profesního vzdělávání. Roli národního rámce pro Českou republiku hraje Národní soustava kvalifikací.

Doporučení vstoupilo v platnost v dubnu 2008. Do roku 2010 by měly národní systémy být  uvedeny do vztahu s EQF a od roku 2012 by všechny doklady o vzdělání dosaženém v členském státě EU měly obsahovat odkaz na příslušnou úroveň EQF.

Další informace je možné nalézt:

Na webu Národního ústavu odborného vzdělávání: http://www.nuov.cz/index.php?page=vzd_v_cr&idclanku=546

Na webových stránkách DG pro vzdělávání, mládež a kulturu: http://europa.eu/rapid/   (EN)

a http://ec.europa.eu/education/policies/2010/vocational_en.html  (EN)

nebo v tomto informačním materiálu Evropský rámec kvalifikací (EN) Evropský rámec kvalifikací (EN) (2,18 MB).



MŠMT

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.